Przepisy na orzeźwiające napoje

Zdjęcie

Lemoniada cytrynowo-limonkowa /123/RF PICSEL
Lemoniada cytrynowo-limonkowa
/123/RF PICSEL

Lemoniada cytrynowo -limonkowa

Składniki: ●kilka małych cytryn ●kilka limonek ●woda mineralna (lub schłodzona woda przegotowana) ●miód do posłodzenia, ilość zależnie od upodobań (może być także cukier) ●listki mięty

1. Wyszoruj cytryny i limonki, możesz je także obrać – zależnie od sposobu przyrządzania lemoniady (jeśli obierasz owoce, możesz zostawić po sztuce nieobranych do dekoracji).

Reklama

2. Sposób 1 (z owocami nieobranymi): przekrój i wyjmij pestki, po czym wyciśnij sok do wody (kilku kawałków nie wyciskaj, zostaw do ozdoby). Dosłodź, wlej do szklanek, ozdób listkami mięty i całymi kawałkami owoców.

3. Sposób 2 (z owocami obranymi): usuń pestki, po czym zmiksuj cytryny i limonki. Sok i miąższ zalej wodą, posłodź miodem lub cukrem. Przelej do szklanek i udekoruj – kawałkami owoców i listkami mięty.

Aby napój miał intensywny smak i nie był mdły, przyrządź lemoniadę w proporcjach 1 cytryna na pół litra wody.

Truskawkowy drink bez alkoholu

●ok. 400 ml wody, najlepiej gazowanej ●sok z limonki ●ok. 10 listków świeżej mięty ●10 truskawek ●kostki lodu ●plasterki z wyszorowanych oraz sparzonych limonki i cytryny ●ew. miód lub cukier do doprawienia napoju

1. Truskawki umyj, oszypułkuj, a następnie pokrój na plasterki (możesz, ale nie musisz, lekko pougniatać widelcem pokrojone truskawki z częścią listków mięty – tak, aby puściły trochę soku).

2. Truskawki razem z listkami mięty i plasterkami cytryny oraz limonki przełóż do przygotowanych szklanek.

3. Do wody gazowanej dodaj sok z limonki i jeśli chcesz, lekko posłodź ją miodem lub cukrem, wymieszaj. Następnie zalej owoce włożone do szklanek. Dodaj resztę listków mięty oraz kilka kostek lodu. Napój od razu podawaj.

Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, zamiast cytryny oraz limonki możesz dodać do napoju plasterki pomarańczy.

Napój arbuzowy z nuta cytryny

●pół dojrzałego arbuza ●sok świeżo wyciśnięty z cytryny (ilość zależnie od upodobań) ●miód lub cukier do dosłodzenia napoju ●listki mięty do dekoracji ●ew. woda mineralna lub schłodzona przegotowana do nadania konsystencji ●kostki lodu

1. Arbuz starannie umyj. Odkrój kilka małych kawałków wraz ze skórką do dekoracji. Z reszty owocu wydrą­ż miąższ (np. łyżką), dokładnie usu­wając pestki.

2. Następnie miąższ zblen­du­j. Jeśli chcesz, by napój miał rzadszą konsystencję, dodaj nieco dobrze schłodzonej wody. Dopraw sokiem z cytryny i jeśli chcesz – dosłodź (miodem lub cukrem).

3. Przelej do szklanek, wrzuć kostki lodu (ilość wg uznania). Udekoruj listkami mięty i odłożonymi kawałkami arbuza.

Napój arbuzowy możesz przygotować z dodatkiem melona miodowego – będzie jeszcze smaczniejszy.

Mrożona herbata z miętą

●4 torebki czarnej herbaty ●4-5 gałązek świeżej mięty + listki do dekoracji ●4 plastry cytryny lub limonki ●miód lub cukier do smaku ●wrząca woda (ok. litra) ●kostki lodu

1. Torebki czarnej herbaty zalej wrzątkiem razem z listkami mięty, a następnie zaparzaj przez ok. 15 minut (torebki herbaty wyjmij po ok. 5 minutach).

2. Po 15 minutach wyjmij miętę, dopraw do smaku miodem lub cukrem, a następnie odstaw herbatę do całkowitego wystygnięcia. Chłodną wstaw do lodówki na ok. godzinę.

3. Do szklanek wrzuć po 3-4 kostki lodu, po 1 plasterku cytryny lub limonki (możesz też udekorować cytryną brzeg szklanki), zalej herbatą do 3/4 wysokości i uzupełnij chłodną wodą. Udekoruj świeżą miętą i podaj.

Napój możesz przygotować z samej mięty. Będzie mniej pobudzała, ale jej smak będzie bardziej orzeźwiający.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Ananas z krewetkami

    Składniki na 2 porcje: ● pół ananasa ● plaster arbuza ● 10 winogron rodzynkowych ● paczka ryżu białego długoziarnistego ● sól ● kilka krewetek tygrysich. więcej