Rozgrzewająca chai masala

Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka

1. Do rondelka wlej 250 ml wody. Wsyp 2 łyżeczki dobrej jakościowo czarnej herbaty (ewentualnie wrzuć 4 torebki herbaty ekspresowej). Dodaj brązowy cukier (możesz go zastąpić naturalnym miodem).

2. Rondel ustaw na palniku. Kolejno dodawaj mielony imbir, cynamon, kardamon oraz świeżo startą gałkę mu szkatołową. Wrzuć goździki, zamieszaj. Na dużym ogniu doprowadź wodę do wrzenia.

Reklama

3. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz płomień. Gotuj herbatę z przyprawami około 2 minuty. Po tym czasie wlej mleko (jeśli używałaś herbaty ekspresowej, usuń torebki). Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, odcedź przyprawy.

2 porcje, czas ok. 10 min; porcja – 80 kcal, cena 1,40 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Elegancko i efektownie podane drinki to ważny element przyjęcia. Samo ich przygotowywanie jest wspaniałą zabawą, zwłaszcza, jeżeli możemy eksperymentować nie tylko z przepisami, ale i z dekoracjami. więcej