Rozgrzewający syrop miodowo -imbirowy

Składniki: cytryna, korzeń imbiru (ok. 4 cm), ok. 150 ml płynnego miodu, najlepiej lipowego

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 15 min • Porcja 240 kcal • Koszt porcji ok. 20 gr • Przepis na słoik o poj. 200 ml

1. Cytrynę i imbir obieram. Cytrynę kroję w plastry, imbir w małe kawałki.

Reklama

2. Do wyparzonego słoiczka z zakrętką wlewam trochę miodu, kładę na wierzchu plasterek cytryny i kawałek imbiru, wlewam 1-2 łyżki miodu. Robię tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być miód.

3. Słoiczek zakręcam, przechowuję w lodówce. Syrop jest gotowy po 2 dniach.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej