Smoothie z burakiem, jabłkiem i kiwi

Składniki: duży burak ●średnie kiwi ●małe jabłko ●1/2 marchewki ●do smaku: sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty, z cząstkami) ●ewentualnie jako dodatek sok z cytryny.

Reklama

1. Obierz i umyj duży burak, pokrój go na grube plastry i sparz (całkiem surowy burak może spowodować biegunkę). Obierz cienko kiwi, pokrój, obierz i pokrój marchewkę, jabłko umyj i pokrój, usuń gniazda nasienne (ale nie obieraj).

2. Wrzuć wszystko do blendera, dodaj szklankę wody albo soku pomarańczowego – zależnie od upodobań smakowych.

Wszystko krótko zmiksuj; jeśli buraczany napój jest nieco mdły, możesz go dodatkowo doprawić sokiem z cytryny.

3. Gotowy koktajl buraczany nalej do szklanek i od razu podawaj.

Do smoothie z buraka warto dodać także zielone warzywa, np. jarmuż lub łodygę selera naciowego.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej