Sok żurawinowy

SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców)

Reklama

1 Żurawinę umyj, zalej wrzątkiem i zostaw na godzinę, a następnie odcedź. Przełóż do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj cukier i sok z cytryny.

2 Doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, przez godzinę na wolnym ogniu, aby sok nie wykipiał. 3 Przecedź sok przez sito, rozlej do butelek, zakręć, postaw do góry dnem do wystygnięcia lub zapasteryzuj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżeczki czarnej harbaty, 5 łyżeczek brązowego cukru, 1 łyżeczka imbiru w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i gałki muszkat., 3-4 goździki, 200 ml tłustego mleka więcej