Sylwestrowy poncz

Składniki na 6 porcji: 3 pomarańcze, 1 cytryna, 500 ml mocnego naparu herbaty, 10 dag miodu, 2 laski cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, 500 ml wytrawnego czerwonego wina, 100 ml rumu

1. Pomarańcze i cytryny sparz. Herbatę wlej do rondelka. Ustaw na kuchence. Dodaj miód. Ogrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Wrzuć cynamon, anyż, skórkę otartą z pomarańczy oraz pół pokrojonej cytryny. Gotuj 5 minut.

2. Aromatyczny napój przelej przez sito do drugiego naczynia. Dolej wino oraz rum, wymieszaj. Dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy. Drugą poma rańczę i pół cytryny pokrój w plasterki. Wrzuć do ponczu. Podgrzej, ale już nie gotuj. Rozlej do szklanek.

Reklama

Czas ok. 15 min; porcja – 280 kcal, cena 2,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej