Tarninówka. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Składniki: dojrzałe owoce śliwy tarniny, suszone śliwki (niewędzone), goździki, rodzynki, miód, wódka czysta, spirytus.

1. Owoce tarniny umyć, oczyścić z szypułek i przebrać. Jeśli są wystarczająco dojrzałe i miękkie, z większości usunąć pestki.

Reklama

2. Owoce, goździki i rodzynki włożyć do słoja i zalać wódką wzmocnioną lekko spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-6 miesięcy.

3. Zlać nalew i odstawić do sklarowania lub przefiltrować przez papierowy filtr bądź watę. Z miodu i wody sporządzić syrop.

4. Posłodzić nalewkę do smaku syropem, rozlać do szklanych butelek, szczelnie zakręcić i odstawić na minimum pół roku, a najlepiej na rok.

Dobre rady:

* Tarninę powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach. A jeśli te się spóźniają, można włożyć owoce na 24 godz. do zamrażarki.

* Nie należy zalewać owoców spirytusem, nawet 70-proc. Tarnina ma niewiele soku i nalew będzie zbyt mocny.

* Lepiej użyć syropu z miodu i wody aniżeli dosładzać nalewkę suchym cukrem, ten bowiem trudno rozpuszcza się w alkoholu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Życie na Gorąco Retro
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 łyżki świeżo zmielonej kawy • 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej • 1 łyżeczka zmielonych orzechów włoskich lub cynamonu • 6 goździków •... więcej