Zamiast porannego espresso - warzywny napój

Gęsty miks z pomidorkami oraz papryką

●szklanka pomidorków koktajlowych (lub 2 duże pomidory) ●1/2 czerwonej papryki ●1/2 pęczka rzodkiewek●1/4 szklanki mleka kokosowego ●1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ●do nadania konsystencji woda przegotowana i schłodzona (lub filtrowana) ●szczypta soli morskiej

Reklama

1 Pomidory umyj, usuń zielone części (z dużych wytnij zdrewniałe kawałki). Rzodkiewki umyj i osusz. Z umytej papryki usuń nasionka.

2 Wszystkie składniki wraz z mlekiem kokosowym zmiksuj na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli napój jest za gęsty, dodaj nieco chłodnej wody.

3 Dopraw chili lub pieprzem cayenne i ewentualnie szczyptą soli, wlej do naczyń (np. słoiczków lub szklanek) i od razu podawaj. Możesz udekorować plasterkami pomidorków.

Smoothie z ogórkiem i szpinakiem

●duży ogórek wężowy ●jabłko ●2 łodygi selera naciowego ●duża garść listków szpinaku baby ●ewentualnie kilka łyżek przegotowanej, chłodnej wody (jeśli napój okaże się zbyt gęsty) ●opcjonalnie sól, pieprz do smaku

1 Ogórek dokładnie umyj, cienko obierz, a następnie pokrój w dużą kostkę.

2 Z jabłka wytnij gniazda nasienne, pokrój. Szpinak opłucz i osącz. Opłucz łodygi selera naciowego, pokrój. Do dzbanka blendera włóż składniki. Zmiksuj, w razie czego uzupełniając wodą, aż powstanie gęsty koktajl.

3 Napój możesz ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem (lub inaczej, według uznania). Ponalewaj do szklanek i od razu podaj. Jeśli chcesz, możesz go dodatkowo udekorować, np. listkami szpinaku, bazylii, gałązkami natki pietruszki itp.

Napój z marchwią i imbirem

●Duża marchewka ●jabłko ●kawałek korzenia selera ●pół pomarańczy ●pół dużego banana ●kawałek imbiru ●sok z cytryny lub limonki ●ew. płynny miód do dosłodzenia.

1 Marchewkę i kawałek selera oczyść, pokrój. Jabłko umyj, ale nie obieraj, pokrój, usuwając gniazda nasienne. Umytą pomarańczę obierz (jak najbliżej skórki, zostawiając jak najwięcej białych części, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej witamin). Umyty i obrany banan pokrój.

2 Do blendera wrzuć marchewkę, seler oraz owoce. Dodaj obrany imbir. zmiksuj (możesz też wycisnąć sok w wyciskarce).

3 Napój możesz doprawić sokiem z cytryny lub limonki oraz ewentualnie lekko posłodzić go miodem. Wlej do szklanek i od razu podawaj.

Koktajl z buraczkiem i jabłkiem

●2 małe buraki ●2 małe marchewki ●pomarańcza ●2 jabłka ●sok z cytryny do doprawienia ●banan ●opcjonalnie: 1/2 szklanki mrożonych malin ●woda (przegotowana i schłodzona) do ewentualnego rozrzedzenia.

1 Owoce oraz warzywa dokładnie umyj, obierz pomarańczę i banana, oczyść buraczki i marchewki. Jabłko osusz, zostaw skórkę, pokrój na mniejsze część i usuń gniazda nasienne.

2 Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz.

3 Składniki wrzuć (najlepiej porcjami) do blendera. Wlej trochę wody i miksuj, aż napój będzie miał gładką konsystencję. Na koniec spróbuj i ewentualnie dolej jeszcze wody, dopraw ew. sokiem z cytryny lub/i dosłodź.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 150 ml mleka • 2–3 łyżki purée z pieczonej dyni • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta mielonego imbiru • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta mielonych goździków • 1/4 laski... więcej