Zielona herbata

Jeżeli chcesz, by zielona herbata działała pobudzająco, należy ją parzyć 3 minuty, jeżeli odprężająco – 8 minut. Nie można jej parzyć zbyt długo, bo będzie miała gorzki smak.

Reklama

Niedopuszczalne jest zalanie zielonej herbaty wrzątkiem – staje się wtedy mętna i ma cierpki smak. Jest bardzo wydajna. Te same liście można zaparzać nawet trzykrotnie, za każdym razem uzyskując inny smak. Herbata z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające. Badania wykazały, że zielona herbata może obniżyć całkowicie poziom cholesterolu w organizmie, a nawet podnieść HDL, tzw. dobry cholesterol.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: ● 6 łyżek miodu ● 6 goździków (rozgniecionych w moździerzu) ● cukier waniliowy ● laska cynamonu ● sok oraz skórka otarta z pomarańczy ● 500 ml wódki. więcej