Zielona herbata

Jeżeli chcesz, by zielona herbata działała pobudzająco, należy ją parzyć 3 minuty, jeżeli odprężająco – 8 minut. Nie można jej parzyć zbyt długo, bo będzie miała gorzki smak.

Reklama

Niedopuszczalne jest zalanie zielonej herbaty wrzątkiem – staje się wtedy mętna i ma cierpki smak. Jest bardzo wydajna. Te same liście można zaparzać nawet trzykrotnie, za każdym razem uzyskując inny smak. Herbata z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające. Badania wykazały, że zielona herbata może obniżyć całkowicie poziom cholesterolu w organizmie, a nawet podnieść HDL, tzw. dobry cholesterol.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej