Zielona herbata

Jeżeli chcesz, by zielona herbata działała pobudzająco, należy ją parzyć 3 minuty, jeżeli odprężająco – 8 minut. Nie można jej parzyć zbyt długo, bo będzie miała gorzki smak.

Reklama

Niedopuszczalne jest zalanie zielonej herbaty wrzątkiem – staje się wtedy mętna i ma cierpki smak. Jest bardzo wydajna. Te same liście można zaparzać nawet trzykrotnie, za każdym razem uzyskując inny smak. Herbata z pierwszego parzenia ma działanie pobudzające, z drugiego i trzeciego uspokajające. Badania wykazały, że zielona herbata może obniżyć całkowicie poziom cholesterolu w organizmie, a nawet podnieść HDL, tzw. dobry cholesterol.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Na żywo

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (na 2 l soku): ● 1,5 kg żurawiny ● 1 cytryna ● 1 kg cukru ● 1,5 l przegotowanej wody (plus wrzątek do zalania owoców) więcej