Krem z groszku
Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 3 szalotki, posiekane ząbek czosnku, posiekany mała sałata rzymska, umyta i posiekana łyżeczka skórki startej z cytryny, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki zielonego groszku, posiekane zioła do posypania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej w rondlu 1/4 szklanki oliwy. Dodaj szalotki i smaż, mieszając, aż zmiękną (5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie wrzuć sałatę. Smaż 3-4 minuty, aby listki zmiękły. Dodaj skórkę cytrynową.
2. Wlej do rondla z warzywami bulion, zagotuj, po czym wrzuć groszek. Gotuj 3-4 minuty (groszek musi być miękki).
3. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę polaną resztą oliwy, posypaną ziołami.
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy SG
Zobacz również
-
Składniki na 8 porcji. Ciasto: • 25 dag mąki • 12 dag masła • żółtko jajka • łyżeczka śmietany 18% • sól. Farsz: • 15 dag gorgonzoli • 200 ml śmietany • 3 jajka • 3 gruszki • garść orzechów... więcej