Krem z groszku

Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 3 szalotki, posiekane ząbek czosnku, posiekany mała sałata rzymska, umyta i posiekana łyżeczka skórki startej z cytryny, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki zielonego groszku, posiekane zioła do posypania

Zdjęcie

Krem z groszku /123/RF PICSEL
Krem z groszku
/123/RF PICSEL


Sposób przygotowania

1. Rozgrzej w rondlu 1/4 szklanki oliwy.  Dodaj szalotki i smaż, mieszając, aż zmiękną  (5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze  2 minuty. Następnie wrzuć sałatę. Smaż  3-4 minuty, aby listki zmiękły. Dodaj skórkę cytrynową.  

2. Wlej do rondla z warzywami bulion, zagotuj, po czym wrzuć groszek. Gotuj 3-4 minuty (groszek musi być miękki).   

3. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę polaną resztą oliwy, posypaną ziołami. 

Reklama



Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy SG

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej