Wypieki zawsze udane

Wszyscy pragniemy jeść smacznie, zdrowo i naturalnie. Kochamy domowe aromaty, zwłaszcza, gdy z piekarnika rozchodzi się zapach pieczonego ciasta. Miło jest tworzyć wypieki ze świadomością, iż ich składniki są naturalne i wyjątkowe.

Takie właśnie są nowe dodatki do pieczenia z linii Ze świata natury: Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami, Cynamon mielony z Indonezji, Cukier brzozowy - Ksylitol z Finlandii, Cukier kokosowy nierafinowany z Indonezji, oraz jako uzupełnienie klasycznej linii dodatków do pieczenia, pierwszy na rynku w masowej sprzedaży Zakwas chlebowy żytni do wypieku domowego pieczywa.

Niekwestionowaną królową aromatycznych przypraw jest wanilia. Jej najbardziej szlachetną i cenioną odmianą jest wanilia Bourbon, a krajem pochodzenia Madagaskar.  Brązowo-czarne, wysuszone strąki wanilii skrywają to, co w niej najcenniejsze - małe ziarenka, w których skumulowana jest cała esencja tej przyprawy. Naturalna wanilia na polskim rynku dostępna jest w postaci lasek, Cukru z wanilią i Naturalnego ekstraktu Dr. Oetkera. 

Reklama

Popyt na wanilię w każdej z tych postaci stale rośnie. Z myślą o konsumentach, którzy cenią sobie intensywny waniliowy smak, Dr. Oetker wprowadza nowość - Pastę waniliową Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami. Ma ona konsystencję gładkiego żelu z dużą ilością ziarenek wanilii. Zapakowana w poręczną zamykaną tubkę, daje się łatwo i wygodnie dozować. Doskonale rozprowadza się w ciastach i kremach, nadaje wypiekom i deserom wyjątkowo wyrazisty, esencjonalny i intensywny smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sernika, tarty i innych ciast, tradycyjnych deserów takich jak panna cotta, lody, naleśniki. Nadaje charakter kawie i fantastycznie podkreśla smak mięsa. To produkt bardzo wygodny, unikalny a jednocześnie wysoce wydajny. 

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Jesień kojarzy się z zapachem szarlotki i ciasta marchewkowego z wyrazistą nutą cynamonu. Lubimy ogrzewać się przy aromacie domowego, pieczonego ciasta, bułeczek cynamonowych albo rozgrzewającej herbaty z cynamonem. Pragniemy słońca, ciepła i pysznych doznać kulinarnych. Krajem, gdzie niezależnie od pory roku temperatura wynosi średnio 25 st. Celsjusza, a słońce świeci przez większość dni w roku jest Indonezja. To tu, w pełnym słońcu dojrzewają drzewa cynamonowe, dając niezwykły słodko - korzenny bukiet aromatów. Lubiany i ceniony przez nas cynamon, rozgrzany indonezyjskim słońcem, nadaje potrawom szczyptę pikanterii oraz wyrazisty smak i zapach. 

Cynamon mielony z Indonezji dołączył do naturalnej linii produktów Ze świata natury Dr. Oetkera. Przyprawa doskonale podkreśla smak domowych wypieków, jabłek, kompotów i grzanego wina. Cynamonem mielonym z Indonezji można doprawiać także mięsa, zupy i ryby. 

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Indonezja, słynąca między innymi z cynamonu, jest miejscem bogatym w wiele innych, naturalnych i oryginalnych surowców oraz przypraw, które mają doskonałe warunki do wzrostu, aby później cieszyć nasze podniebienia wyjątkowymi aromatami i smakami. Kolejnym produktem dla osób dbających o zdrowy styl odżywiania, ale równocześnie ceniących wysokie walory smakowe jest Cukier kokosowy nierafinowany z Indonezji Dr. Oetkera, który jest nowością w linii Ze świata natury. Nazywany również Gula Java mieni się w kolorach złota i brązu. Pozyskiwany jest z organicznego soku z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Największą jego zaletą oprócz delikatnej karmelowo-kokosowej nuty smakowej jest indeks glikemiczny, znacznie niższy niż w białym cukrze (IG:35), dzięki czemu jest jego zdrowszą alternatywą. Cukier kokosowy jest idealny do ciast i deserów, kawy, koktajli, a także dań kuchni azjatyckiej. 

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Skandynawia, a konkretnie Finlandia słynie z coraz bardziej popularnego produktu, jakim jest Cukier brzozowy, znany również pod nazwą Ksylitol. To substancja słodząca, która naturalnie występuje w korze drzew liściastych, najczęściej brzozy z Finlandii, stosowany jako alternatywa białego cukru. Na rynku obecny jest również ksylitol pozyskiwany z kukurydzy. Ksylitol Ze świata natury Dr. Oetkera jest oryginalnym cukrem brzozowym produkowanym w Finlandii, ma o 40% mniejszą kaloryczność i zawiera o 75% mniej węglowodanów od powszechnie spożywanego cukru buraczanego. 

Jedną z głównych zalet tej słodkiej substancji jest fakt, że jest odpowiednia dla diabetyków. Ksylitol bardzo wolno podnosi glukozę we krwi a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 8 (IG:8). Cukier z brzozy z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier biały, i można go używać jako jego zamiennik, jednak należy wprowadzać go do diety stopniowo. Cukier brzozowy Ze świata natury Dr. Oetkera można stosować do pieczenia, gotowania, różnych przetworów i napojów, jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru białego. 

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Na przestrzeni ostatnich lat, zgodnie z trendem naturalnego żywienia coraz częściej wypiekamy pieczywo w domu. Do tej pory pieczenie chleba było postrzegane jako trudne i czasochłonne, np. przez konieczność ciągłego doglądania i "dokarmiania" zakwasu. Wiązało się to z ryzykiem, że ów zakwas nie przetrwa próby czasu i wypiek się nie uda. 

W odpowiedzi na oczekiwania konsumentów Dr. Oetker jako pierwszy na rynku w sprzedaży masowej, wprowadza Zakwas chlebowy żytni do wypieku domowego pieczywa. Zakwas chlebowy suszony to naturalny produkt, z mąki żytniej, poddany procesowi fermentacji, zawierający kultury bakterii kwasu mlekowego. Ułatwia pieczenie domowego pieczywa i wzbogaca jego smak, aromat oraz wpływa na lepszą konsystencję wypieku. Nie powoduje wyrastania, dlatego należy stosować go z drożdżami świeżymi lub instant. W czasie procesu suszenia, zachowuje on wszystkie swoje właściwości, a jego suszona postać sprawia, że jest gotowy do natychmiastowego użycia. Produkt ten jest odpowiedni do pieczywa przygotowanego z różnych rodzajów mąki - zarówno jasnej jak i pełnoziarnistej - pszennej, żytniej, orkiszowej lub z innych zbóż. Z suszonym zakwasem chlebowym można przygotować również inne wypieki, takie jak ciasto na pizzę, bułki, bagietki. 

Wszystkie wypieki będą mieć charakterystyczną, wyczuwalną nutę zakwasu. Sprawdza się podczas pieczenia chleba zarówno w piekarniku, jak i automatach do chleba. Jedno opakowanie zakwasu do chleba 15g wystarcza na 500g mąki. Jest przeznaczony dla osób piekących lub chcących piec chleby szybko, sprawnie i przede wszystkim smacznie, zachowując pełen aromat chleba pieczonego na zakwasie, z domowym akcentem. 

Zdjęcie

/materiały prasowe /materiały prasowe
/materiały prasowe /materiały prasowe

Zdjęcie

/mat.prasowe /materiały prasowe
/mat.prasowe /materiały prasowe

https://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=LNWpsxvgI0g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy SG

Świat kobiety

Zobacz również

  • Krem z groszku

    Składniki: 1/3 szklanki oliwy, 3 szalotki, posiekane ząbek czosnku, posiekany mała sałata rzymska, umyta i posiekana łyżeczka skórki startej z cytryny, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki... więcej