Dania główne

  • Tortille z mięsnym farszem

    Składniki: 3 tortille, 30 dag mielonego mięsa, 2 pomidory, papryczka chili, kukurydza , 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej kolendry, przecier pomidorowy, cebula, łyżka oleju , sól, pieprz, starty żółty ser. Czytaj więcej

  • Tagliatelle ze szpinakiem

    Składniki: makaron tagliatelle, 15 dag szpinaku, cebula, ząbki posiekanego czosnku, 5 plastrów szynki, 15 dag sera pleśniowego, 3 łyżki masła, pieprz, sól, gałka muszkatołowa. Czytaj więcej

  • Kotlety pieczone w musztardzie

    Składniki: 60 dag schabu, sól, szklanka mleka, 2 łyżki musztardy miodowej, 10 dag startego sera np. mozzarelli, łyżki mąki, natka pietruszki. Czytaj więcej

  • Faszerowane pieczarki

    Składniki: 20 dag mielonego indyka, 40 dag pieczarek, ząbek czosnku, cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 20 dag startego żółtego sera, po łyżce sosu sojowego i oregano. Czytaj więcej

  • Karkówka z grilla z sosem serowym

    Składniki: 60 dag karkówki, ząbek czosnku, papryka żółta, czerwona i zielona, wegeta, 3 serki topione, szklanka śmietany, papryczka chili, pęczek tymianku, 4 łyżki sosu chili, oliwa, łyżka masła, pieprz, sól. Czytaj więcej

  • Tarta cebulowa z boczkiem

    Składniki: na 8 porcji, 15 dag mąki, sól, 10 dag masła + do wysmarowania formy, 2 żółtka, 2 jajka. Nadzienie: 50 dag cebuli, 20 dag pora, 15 dag boczku w plasterkach, sól, pieprz, szklanka śmietany, 3 jajka, 15 dag sera żółtego , 10 dag pomidorków koktajlowych, olej. Czytaj więcej

  • Gęsie udka pieczone z jabłkami

    Składniki: 1 marchewka, 3 cebule, 6 udek gęsi, sól mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 3 małe jabłka, 2 łyżki masła, 8 gałązek tymianku, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki dżemu jabłkowego Czytaj więcej

  • Rostbef w pieprzu

    1,8 kg rostbefu, 1-2 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego, 1,2 kg ziemniaków, sól, 250 ml bulionu warzywnego (z kostki), 4 łyżki oleju, 20 dag śmietany kremówki, 7,5 dag sera camembert, 2 pomidory, 1 torebka gotowego sosu holenderskiego (ok. 3 dag), 100 ml białego wina, 7,5 dag masła, sałata i tymianek do ozdoby Czytaj więcej

  • Rolada indycza z farszem z cebuli

    Składniki: 40 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 10 gałązek tymianku, 1,25 kg filetu z piersi indyka, sól, pieprz, 15 dag boczku w plasterkach, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka sosu cumberland (ze słoika), plasterki pomarańczy i roszponka do dekoracji Czytaj więcej

  • Chleb gryczany według przepisu siostry Anastazji

    Składniki dla 4 osób: 50 dag ziemniaków • 4 szklanki mąki gryczanej 1 1/2 szklanki mleka • 2 łyżeczki cukru • 4 jaja • 10 dag drożdży • łyżeczka soli • 20 dag ziaren: siemię lniane, pestki z dyni i słonecznika • sól. Czytaj więcej