Dania główne

  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

    Składniki na 6 porcji: • pół kg kapusty kiszonej • kilogram ziemniaków • 2 cebule • 3 łyżki mąki • sól • pieprz • mielony kminek • olej rzepakowy. Czytaj więcej

  • Kolacja dla drwala

    Składniki na 1 porcję: • 2 ziemniaki • 2 ogórki • marchewka • pół cebuli • po 20 dag kiełbasy i boczku • olej • jajko • sól • pieprz • pęczek posiekanego koperku. Czytaj więcej

  • Kapusta z grochem

    Składniki na 6 porcji: • kilogram kiszonej kapusty • pół kg wędzonego boczku • szklanka grochu łuskanego • 2 cebule • 2 łyżki mąki pszennej • sól • pieprz • kminek • łyżka majeranku • 2 łyżki oleju. Czytaj więcej

  • Zupa ogórkowa

    Składniki na 8 porcji: • 70-80 dag ogórków kiszonych z sosem • 3 ziemniaki • 2 marchewki • pietruszka • udko kurczaka • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu • 3 liście laurowe • sól • 2 łyżki mąki • mała śmietana 18% • natka. Czytaj więcej

  • Wiejska pizza z ogórkami kiszonymi

    Składniki na 4 porcje. Ciasto: • 1,5 szkl. mąki • pół szkl. wody • 3 dag drożdży • łyżeczka cukru • szczypta soli • 3 łyżki oleju. Sos: • przecier pomidorowy • po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Dodatki: • 3 ogórki kiszone • cebula • po 10 dag szynki i kiełbasy • 20 dag sera żółtego • olej. Czytaj więcej

  • Pierogi z czerwoną soczewicą

    Ciasto: • pół kg mąki • 1,5 szkl. ciepłej wody • jajko • szczypta soli. Farsz: • pół kg ugotowanej czerwonej soczewicy • 3 ugotowane ziemniaki • jajko ugotowane na twardo • 2 łyżki masła • cebula • jajko • pieprz ziołowy • pieprz czarny • Vegeta • 10 dag boczku • posiekany szczypiorek. Czytaj więcej

  • Szybki bigos z polędwiczkami

    Skład na 6 porcji: ● 700 g polędwiczek wieprzowych ● 900 g kiszonej kapusty ● 50 ml kwaśnej śmietany ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● średniej wielkości cebula ● szczypta cukru ● 200 ml warzywnego lub mięsnego bulionu ● sól, kminek i pieprz ● papryczka chili ● olej. Czytaj więcej

  • Pełnoziarnista tarta z mięsem i kiszoną kapustą

    Skład na 4 porcje: ● 200 g mięsa mielonego ● po 100 g kiszonej kapusty i mąki pszennej razowej ● cebula ● 50 g szynki ● kumin rzymski ● 2 jaja ● olej ● 70 g serka śmietankowego ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● 150 ml śmietany ● sól i pieprz. Czytaj więcej

  • Zapiekanka z purée, mięsa i kiszonej kapusty

    Skład na 4 porcje: ● 400 g ziemniaków ● 1/2 szklanki mleka ● łyżka masła ● 850 g kiszonej kapusty ● 300 g mięsa wieprzowego ● jabłko ● cebula ● 1/2 czerwonej papryki ● 100 ml bulionu warzywnego ● 150 g śmietany ● 1–2 łyżki średnio ostrej musztardy ● olej ● pieprz, kminek, sól. Czytaj więcej

  • Zapiekany kurczak z ziemniakami i dynią

    Składniki: ok. 50 dag piersi kurczaka, kg ziemniaków, 70 dag dyni Hokkaido, 4 duże cebule, duża marchewka, 500 ml kremówki, sól do smaku, szczypta kurkumy, olej aromatyzowany np. chili albo bazylią i czosnkiem, 3 łyżki natki pietruszki. Czytaj więcej