Dania główne

  • Gryczane pierożki

    Składniki ● 3 dag suszonych grzybów ● 15 dag kaszy gryczanej ● sól ● cebula ● 30 dag twarogu ● 2 jajka ● 35 dag mąki ● pieprz ● olej. Przygotowanie 80 min ✔ Porcja 470 kcal ✔ Przepis na 6 porcji. Czytaj więcej

  • Kasza z boczkiem i pieczarkami

    Składniki ● 2 szklanki kaszy gryczanej ● jajko ● 2 cebule ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag pieczarek ● masło ● ząbek czosnku ● sól i pieprz. Przygotowanie 40 min ✔ Porcja 360 kcal ✔ Przepis na 4 porcje. Czytaj więcej

  • Gołąbki z pęczakiem

    Składniki ● 15 dag grochu ● 30 dag kaszy pęczak ● cebula ● olej ● kapusta włoska ● majeranek ● 3 szkl. bulionu ● sól, pieprz. Przygotowanie 70 min ✔ Porcja 230 kcal ✔ Przepis na 10 porcji. Czytaj więcej

  • Bułeczki z jaglanym nadzieniem

    Składniki ● 1 szkl. kaszy jaglanej ● sól ● masło ● 10 dag twarogu ● cebula ● 2 dag drożdży ● 3 szkl. mąki ● 210 ml mleka ● 2 jajka ● cukier, pieprz, olej. Przygotowanie 120 min ✔ Porcja 230 kcal ✔ Przepis na 18 bułeczek. Czytaj więcej

  • Kwaśnica góralska

    SKŁADNIKI: ● 50 dag wędzonych żeberek ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag kiszonej kapusty ● 1 duża cebula ● 3 ząbki czosnku ● 4 ziemniaki ● 2 liście laurowe ● 8 kulek angielskiego ziela ● 3-4 suszone grzyby ● sól, pieprz, kminek i majeranek. Czytaj więcej

  • Kieszonki schabowe nadziane camembertem i żurawiną

    3 tosty pszenne, 4 kotlety schabowe (po ok. 17,5 dag każdy), 12,5 dag sera camembert, 1 jajko, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej do mięs, sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 3-4 łyżeczki oleju, roszponka i małe =pomidorki do dekoracji. Czytaj więcej

  • Placek wielkopolski na kwaśno

    Składniki na 8 porcji 1 cebula, 2 łyżki oleju, 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 60 dag kwaszonej kapusty, 1-2 łyżeczki suszonego tymianku, 12 dag masła, 5 jajek,, 25 dag mąki, 4 kiełbaski wieprzowe, 30 dag kwaśnej gęstej śmietany, 2 łyżki bułki tartej, 3 gałązki natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz i mąka do foremki, trochę mąki do oprószenia stolnicy. Czytaj więcej

  • Wytrawny strudel z Małopolski

    Składniki na 12 porcji Ciasto: 25 dag mąki pszennej, ok. 50 ml wody, 3 łyżki oleju, 1 jajko, sól, 3 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta; Nadzienie: 1 kg czerwonej kapusty, 2 czerwone cebule, 1 łyżka masła, 5 listków laurowych, 2 kawałki kory cynamonu, 4 jagody jałowca, 2 gwiazdki anyżu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 300 ml wytrawnego czerwonego wina, 8 łyżek octu jabłkowego, 2-3 łyżki cukru, 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80 dag), 1 łyżka oleju, 2 jabłka, 10 dag orzechów włoskich, 4-5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Kotlety ziemniaczane z szynką i groszkiem

    SKŁADNIKI (4 porcje): ● 400 g ziemniaków ● 50 g mąki ziemniaczanej ● jajko ● 50 g zielonego groszku ● 50 g szynki ● 1/2 pęczka szczypiorku ● 50 g bułki tartej ● olej do smażenia ● sól ● pieprz. Czytaj więcej

  • Zapiekanka ziemniaczana z kurkami

    SKŁADNIKI (4-6 porcji): ● 1 kg ziemniaków ● 500 g kurek ● 2 cebule ● 200 g żółtego sera ● 400 ml śmietany ● 3 łyżki majonezu ● 2 łyżeczki musztardy ● 1 jajko ● 2 ząbki czosnku ● olej ● zioła prowansalskie ● sól ● pieprz. Czytaj więcej