Dania główne

  • Zapiekanka ziemniaczana z kurkami

    SKŁADNIKI (4-6 porcji): ● 1 kg ziemniaków ● 500 g kurek ● 2 cebule ● 200 g żółtego sera ● 400 ml śmietany ● 3 łyżki majonezu ● 2 łyżeczki musztardy ● 1 jajko ● 2 ząbki czosnku ● olej ● zioła prowansalskie ● sól ● pieprz. Czytaj więcej

  • Pieczone przekładańce z ziemnaków

    SKŁADNIKI (4 porcje): ● 12 średniej wielkości ziemniaków ● 2 pętka kiełbasy lub kawałek salami ● rozmaryn lub bazylia ● olej ● sól ● pieprz Czytaj więcej

  • Włoskie kopytka

    SKŁADNIKI (4 porcje): ● 1 kg ziemniaków ● 150 g mąki ● jajko ● sól ● puszka pomidorów ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● kilka gałązek bazylii ● łyżeczka masła. Czytaj więcej

  • Babeczki ziemniaczane z serem

    SKŁADNIKI (4 porcje): ● 8 ziemniaków ● 2 łyżki masła ● 2 jajka ● 2 łyżki śmietany ● kulka mozzarelli ● sól ● pieprz ● świeży lub suszony tymianek. Czytaj więcej

  • 9 sposobów na pyszny makaron

    Sycące wstążki z warzywami i mięsem Składniki: 150–200 g polędwiczki wieprzowej • 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich • 1/2 cebuli • 100 g różyczek brokuła (mrożonych) • 2 łyżki oleju • 1/2 czerwonej papryczki chili • 1/2 świeżej czerwonej papryki • 300 g makaronu typu wstążk Czytaj więcej

  • Gniazda ze spaghetti z czerwoną kapustą

    Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwa, ser pleśniowy, tarty parmezan, ocet balsamiczny, chipsy ziemniaczane. Czytaj więcej

  • Wieprzowina nadziewana

    Składniki na 4 porcje: 300 g czerwonej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 100 g pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, tymianek, rozmaryn), 800 g udźca wieprzowego, kminek, 10 plastrów boczku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego. Czytaj więcej

  • Kaczka z pomarańczami

    Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w drobną kostkę, sól, pieprz, 600 g posiekanej czerwonej kapusty, 100 ml octu malinowego, 100 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 cebula pokrojona w kostkę, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżka oleju. Czytaj więcej

  • Polędwiczki z marchewką

    Składniki na 4 porcje: 1,5 kg polędwicy wieprzowej, pieprz, sól morska, papryka słodka, oliwa,  2 posiekane cebule, 1,5 główki kapusty czerwonej, 2 jabłka, 400 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 kg małych marchewek, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, natka pietruszki. Czytaj więcej

  • Złocisty filet z morelami

    Składniki na 4-5 porcji: 50 dag piersi z indyka, 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego), 1 duża marchewka, 1 cebulka, 4-5 suszonych moreli, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 szkl. rosołu drobiowego, np. z kostki, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, pieprz, olej rzepakowy do smażenia, listki bazylii do dekoracji. Czytaj więcej