Dania główne

  • Pieczony schab

    Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Zupa serowo-porowa

    Składniki na 4-5 porcji: 3 średnie pory, 4 duże ziemniaki, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 300 g serka topionego, np. śmietankowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka oleju, 100 g szynki gotowanej lub boczku, ½ pęczka szczypiorku l gałka muszkatołowa, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Buraczane muffinki

    Składniki na 16 sztuk: 50 dag buraków, 30 dag mąki orkiszowej typ 1000, 10 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, po 10 dag masła i margaryny, 20 dag rodzynek, po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Czytaj więcej

  • Babeczki szpinakowo-kokosowe

    Składniki na 12 sztuk: Czytaj więcej

  • Placki po meksykańsku z kukurydzą

    Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie gotowego puree ziemniaczanego, 10 dag chorizo (lub innej cienkiej suchej kiełbasy), 1 puszka kukurydzy z fasolą, 1/2 żółtej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 papryczki chili, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 jajko, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka miękkiego masła + do formy, sól, biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki Czytaj więcej

  • Placki z twarożkiem i rzodkiewkami

    Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody, sól, pieprz, cukier Czytaj więcej

  • Tradycyjne placki z grzybami

    Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki Czytaj więcej

  • Naleśnikowa wieża po bolońsku

    Składniki na 6 porcji: 30 dag mąki, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 50 dag mielonego mięsa, 16 plasterków szynki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 łyżek wody, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki do dekoracji Czytaj więcej

  • Pulpety w grzybowym towarzystwie

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki mascarpone, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidor., 1 kromka pieczywa tost., 1 jajko, 3 gałązki tymianku Czytaj więcej

  • Pomidorowy frykas z panierowaną fetą

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag sera feta, po 3 dag masła i startego sera typu parmezan, 1/2 szkl. listków bazylli (połowa posiekana), 5 łyżek oleju, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki mąki, 1 jajko, 5 łyżek tartej bułki, sól, pieprz Czytaj więcej