Dania główne
-
Ciasto serowe
Składniki: 15 dag zimnego masła, 15 dag żółtego sera, 1 szklanka mąki pszennej, 2 żółtka, 5 jajek, 40 dag mrożonych różyczek brokułów, 2 łyżki mleka, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, cukier. Czytaj więcej
-
Quiche z groszkiem
Składniki: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, sól, 25 dag mrożonego groszku, 2 pomidory, 10 dag szynki, 4 jajka, 250 ml śmietany 22 proc., gałka muszkatołowa, pieprz, 10 dag sera z pleśnią, 5 dag parmezanu. Czytaj więcej
-
Sałatka caprese w kruchej tarcie
Składniki: 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 1 jajko, 60 dag pomidorów, 1 cukinia, 30 dag mozzarelli w kulkach, 1/2 pęczka bazylii, pieprz, sól, sok z cytryny, oliwa. Czytaj więcej
-
Kolorowe kanapeczki
Składniki: 2 jajka, kilka liści roszponki, pół ogórka, pół pęczka rzodkiewek, 6 tostów pszennych, 5 dag serka śmietankowego (lub innego do smarowania), sól, pieprz. Czytaj więcej
-
Botwinka ze świeżą natką
Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. Czytaj więcej
-
Zupa koperkowa z ziemniakami
Składniki: 1 porcja rosołowa, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku pora i selera, 2 pęczki koperku, pieprz, 30 dag młodych ziemniaków, 3/4 szklanki gęstej śmietany, ocet, cukier. Czytaj więcej
-
Ciasto serowe ze szczypiorkiem
8 porcji czas ok. 100 min; Składniki: 12,5 dag mozzarelli, 10 dag sera gouda, 3 jajka, 1 szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki oleju, sól, pieprz, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 pęczki szczypiorku. Czytaj więcej
-
Krem z zielonych ogórków
Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego pora (zielona część), kostka bulionowa drobiowa, 30 dag zielonych ogórków, śmietana, kilka gałązek koperku, sól, pieprz, cukier. Czytaj więcej
-
Panierowany biały ser
Składniki na 4 porcje: 1 kostka twardego białego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej, 3pół szklanki bułki tartej, 1-2 pomidory, sól, pieprz, czosnek, olej, po kilka gałązek świeżych ziół. Czytaj więcej
-
Placuszki z kapustą
Składniki na 6 porcji: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 30 dag kiszonej kapusty, 10 dag wędzonego boczku, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 3 jajka, olej do smażenia, sól, pieprz, natka. Czytaj więcej