Dania główne

  • Kąski drobiowe w ostrym sosie

    Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa z piersi kurczaka lub z indyka, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 1/2 strączka papryczki chili, 4 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1 szkl. mleka kokosowego, szczypta mielonego imbiru, olej kokosowy lub z pestek winogron. Czytaj więcej

  • Rarytas drobiowy w cytrusach

    Składniki na 4-5 porcji: 60 dag piersi z kurczaka, 1 duża pomarańcza, 4-5 cebulek szalotek, 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, 2-3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz, masło klarowane do smażenia. Czytaj więcej

  • Curry z piekła rodem

    Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka, 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem), 2 papryczki chili, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, ćwiartka limonki, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3-4 listki kefiru lub 2 listki laurowe, szczypta cukru, szczypta soli, pieprz cytrynowy, 1 szkl. mleczka kokosowego lub 2-3 łyżki mascarpone, świeże zioła do dekoracji. Czytaj więcej

  • Błyskawiczny kurczak z makaronem

    Składniki na 2 porcje 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej dobrze osączonej z zalewy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, olej, 2-3 gałązki bazylii, 20 dag makaronu. Czytaj więcej

  • Medaliony z kurkami

    Składniki na 4 porcje: 50-60 dag polędwiczki z indyka, 50 dag kurek, np. mrożonych, 2 cebulki szalotki, 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka musztardy dijon, 3/4 szkl. śmietany kremówki, 2-3 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól. Czytaj więcej

  • Chińszczyzna po polsku

    Składniki na 4 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 3-4 łyżki pędów bambusa (ze słoika), 1 marchewka, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego; sos: 2 łyżki białego octu winnego, po 1 łyżeczce miodu i keczupu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju sezamowego, 1/3 szkl. wody. Czytaj więcej

  • Potrawka z winną nutą

    Składniki na 4 porcje: 40 dag mięsa kurczaka lub indyka, 1 puszka białej fasoli, 4 brzoskwinie z kompotu, 15 dag mrożonej zielonej fasolki, 2 cebule dymki, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%, 2 szkl. bulionu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, po szczypcie soli i czarnego pieprzu. Czytaj więcej

  • Włoska pieczonka

    Składniki na 4-5 porcji: 2 średniej wielkości podwójne piersi z kurczaka, 40 dag mieszanych ulubionych warzyw (np. brokuły, marchewki, kukurydza, podgotowane ziemniaki, cukinia, papryka), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i suszonego tymianku, 100 ml wytrawnego białego wina, 2 łyżki startego sera typu parmezan, sól, pieprz, oliwa, garść rukoli. Czytaj więcej

  • Ragoût z pieczarkami

    Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi z indyka lub kurczaka, 30 dag pieczarek, 1 cienki por (tylko biała część), 1/2 szkl. krojonych pomidorów z puszki, 1 mały seler, 1 marchew, 300 ml bulionu warzywnego, 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, listki bazylii do dekoracji. Czytaj więcej

  • Paprykarz z białym sosem

    Składniki na 4-5 porcji: 50-60 dag dowolnego mięsa drobiowego, 6 pasków marynowanej papryki, 1/3 puszki pokrojonych pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, garść ciemnych rodzynek, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, 1 szkl. bulionu, 2 łyżki oleju, 2-3 łyżki posiekanej zieleniny; biały sos: 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, po szczypcie granulowanego czosnku i białego pieprzu, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Czytaj więcej