Dania główne

  • Pęczotto z pieczarkami

    Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr bulionu, najlepiej grzybowego, sól, pieprz mielony, wiórki sera typu parmezan do posypania dania Czytaj więcej

  • Tajemnice pysznego domowego bulionu

    Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3 marchewki, 2 pietruszki, cały średni seler i duży por (też zieloną część). Nie zapomnij o cebuli (nieobranej i opalonej) oraz kilku suszonych grzybkach. Bulion mięsny ugotuj na drobiowej porcji rosołowej oraz kawałku wołowiny z kością (np. antrykocie). Zamiast dodawać przyprawę typu maggi Czytaj więcej

  • Śródziemnomorski kociołek

    Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki pesto, 1 łyżka masła klarowanego, 5 gałązek natki, sól, pieprz, chili Czytaj więcej

  • Jagła zapieczona z ratatouille

    Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego sera typu parmezan, 8 dag mascarpone, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 dag masła, 3 gałązki bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony qnatka do dekoracji Czytaj więcej

  • Ogórkowe łódeczki

    Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu do risotto, zielone ogórki, 20 dag bardzo małych pieczarek qgarść suszonych borowików, 10 gałązek tymianku, 4 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 5 dag parmezanu, 1 łyżka czerwonego pieprzu ziarnistego Czytaj więcej

  • Pyszne sosy do zapiekanki z kaszą

    Zapieczone kaszotto przygotowane według naszego pomysłu możesz podać z aromatycznym sosem na zimno. Oto smakowite połączenia, które zaskoczą domowników i gości! Czosnkowy. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodaj pęczek posiekanej kolendry. Polej sosem ciepłą zapiekankę. Musztardowy. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami musztardy sarepskiej, łyżką soku z Czytaj więcej

  • Drobiowe roladki na sposób włoski

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego, 100 ml śmietany kremówki, 200 ml białego wytrawnego wina, 20 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag drobno startego sera typu parmezan, 3 łyżki sera mascarpone, 5 dag rukoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 5 łyżek oleju, sól, pieprz mielony Czytaj więcej

  • Naleśniki

    Składniki na 4 porcje: ● szklanka mleka ● jajko ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól ● olej ● 8 łyżek serka waniliowego ● 4 małe banany ● tabliczka deserowej czekolady ● listki mięty Czytaj więcej

  • Ozorki w sosie piernikowym

    Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ● 100 ml czerwonego wytrawnego wina Czytaj więcej

  • Mielone faszerowane kukurydzą

    Składniki na 6 porcji: ● pół kg mięsa z udźca cielęcego ● puszka kukurydzy ● mały pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki masła ● jajko ● 4 łyżki bułki tartej ● sól ● pieprz ● olej Czytaj więcej