Dania główne

  • Kapuśniak z boczkiem

    Składniki na 4-6 porcji: 70 dag mięsa z udek drobiowych, 25 dag pieczarek, 20 dag kapusty kiszonej, 15 dag boczku wędzonego, 2-3 małe ziemniaki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2-3 listki laurowe, 4-6 ziaren ziela angielskiego, 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 2 l bulionu drobiowego, olej do smażenia. Czytaj więcej

  • Słony placek z indykiem i bukietem warzyw

    Składniki na 8 porcji: gulasz: 50 dag piersi z indyka, 3/4 szkl. mrożonego groszku, 2 średnie marchewki, 4-5 różyczek brokuła, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka rozmarynu, po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i kurkumy, sól, pieprz, olej; ciasto: 40 dag mąki pszennej, 25 dag masła, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta proszku do pieczenia. 2. Gulasz: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z rozmarynem, pieprzem ziołowym i kurkumą. Brokuły ugotuj, osącz i zmiksuj z kremówką. Marchewki obierz, pokrój w talarki. Czytaj więcej

  • Bitki z suszonymi śliwkami

    Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 15 dag każdy), 25 dag mąki, 2 jajka, 16-20 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze będą podwędzane węgierki), 8 dag masła, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka bulionu w proszku, 3-4 gałązki natki, 2 łyżki śliwowicy, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sznycle wieprzowe w papryce

    Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wieprzowe z kostką (po ok. 25 dag każdy), 60 dag kolorowej papryki, 2 czerwone cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 3 łyżki mąki, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki bułki tartej, 1 biała cebula, 200 ml bulionu warzywnego (z kostki), sól, mielony czarny pieprz. Czytaj więcej

  • Schabowe marynowane w pieprzu

    Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 25 dag każdy), 2 łyżki ziarenek kolorowego pieprzu, 1 cytryna, 2-3 łyżki oleju, 2 pęczki dymek, 5 średnich pomidorów, 1 ząbek czosnku, sól, mielony biały pieprz, szczypta cukru. Czytaj więcej

  • Pyry z gzikiem według przepisu siostry Anastazji

    Składniki dla 4 osób: 35 dag sera białego, 1 średnia cebula, 3-4 łyżki śmietany słodkiej lub kwaśnej, 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku, kilka dużych ziemniaków, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Wątróbkowe roladki z boczkiem

    Składniki dla 4 osób: 30 dag wątroby wołowej • 10 dag boczku wędzonego • szklanka mleka • sól czosnkowa • szczypta majeranku • pół szklanki mąki • olej • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Pierożki z wątróbką

    Składniki dla 4 osób: opakowanie ciasta filo • 25 dag wątróbki z kurczaka • jabłko • 2 cebule • pół kostki masła • majeranek • olej • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Wątróbka w różowym sosie

    Składniki dla 4 osób. Wątróbka: 5 dag wątróbki z indyka • cebula • kubek jogurtu naturalnego • słodka papryka w proszku • mielony imbir • łyżeczka soku wiśniowego • łyżka śmietany • łyżka musztardy sarepskiej • estragon • łyżka masła • olej • pieprz • sól • 4 ziemniaki • łyżka masła • łyżka śmietany • sól. Czytaj więcej

  • Wątróbka w sosie paprykowym z zielonym makaronem

    Składniki dla 4 osób: 30 dag wątróbki wieprzowej szklanka mleka • 20 dag zielonego makaronu • 2 cebule • 3 papryki • łyżka masła klarowanego • sól • pieprz. Czytaj więcej