Dania główne

  • Zupa z fasolą, pomidorami i dynią

    Składniki dla 4 osób: włoszczyzna • 30 dag kiełbasy wędzonej • kilka pomidorów • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego • 10 dag sera cheddar • 25 dag dyni • 2 cebule • 20 dag fasoli Jaś • olej • szczypta kminku • 4 ziela angielskie • 2 liście laurowe • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Kurczak z fasolą

    Składniki dla 4 osób: 50 dag pomidorków koktajlowych • puszka pomidorów krojonych • puszka białej fasoli konserwowej • 8 nóżek kurczaka • 2 cebule • bazylia • słodka czerwona papryka • majeranek • ząbek czosnku • łyżka masła • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Fasola z kiełbasą

    Składniki dla 4 osób: 30 dag fasoli • 20 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego • 20 dag wędzonego boczku • 2 bataty lub dynia • 3 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • pikantny ketchup • 2 cebule • olej • sól pieprz. Czytaj więcej

  • Ryż z warzywami i kurczakiem

    Składniki na 2 porcje: ● opakowanie warzyw na patelnię ● pierś kurczaka (ok. 250 g) ● 2-3 łyżki kukurydzy z puszki ● szklanka wrzącej wody ● 1/2 szklanki ryżu ● 2 łyżki oleju rzepakowego ● łyżeczka słodkiej papryki ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki ● łyżka sosu sojowego ● łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”. Czytaj więcej

  • Pierogi z kaszą gryczaną

    Składniki na 4 porcje: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, ½  łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, 1 szklanka ciepłej wody. Na farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej, 200 g sera białego, 1 cebula, olej, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Gołąbki z kaszą jaglaną

    Składniki na 8 sztuk: 8 liści kapusty lub sałaty rzymskiej, 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, po ½ strąka czerwonej i żółtej papryki, 200 g sera feta, olej do smażenia, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Kotleciki z kaszy bulgur

    Składniki na 8 sztuk: 200 g kaszy bulgur, 1 cebula, 300 ml bulionu warzywnego, 50 g mąki pszennej, 100 g sera feta, 1 jajko, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Włoska kanapka panini z mozzarellą i pomidorami

    Składniki: 4 ciabaty, 300 g pomidorów, 130 g sera mozzarella, sól, pieprz, 60 g parmezanu, kilka listków świeżej szałwii albo łyżeczka suszonego oregano, 1-2 łyżeczki oliwy . Czytaj więcej

  • Pełnomleczne talary

    Składniki: 3/4 szkl. mleka w proszku, 2 szkl. mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, cukier waniliowy, ok. 1,5 szkl. mleka, olej do smażenia, cukier puder do posypania. Czytaj więcej

  • Soczysty udziec z pieca z farszem ziołowym

    Składniki na 4 porcje: 1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego, 1 pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka tymianku, 3 łyżki oleju, 100 g serka śmietankowego, sól, pieprz, udziec indyka bez kości (ok. 1,5 kg), 800 g ziemniaków, 400 g marchewki, 150 ml mleka, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa. Czytaj więcej