Dania główne

  • Drobiowe kieszonki z nadzieniem szpinakowym

    Składniki na 4 porcje: 40 dag mrożonego szpinaku, 250 g ryżu, 1 cebula, 200 g jogurtu naturalnego, 1 mała cebula, sól, 1 łyżeczka +7 łyżek oleju, 100 g serka śmietankowego, 4 sznycle z indyka, pieprz, 250 ml bulionu drobiowego, 300 g marchewki, 1 papryczka chili, 3 dymki, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy. Czytaj więcej

  • Sznycle w kokosowej panierce

    Składniki na 4 porcje: 1 owoc mango, 3 łyżki masła, 2 łyżki przyprawy curry w proszku, 5-6 łyżek mąki, 100 ml soku z mango, 100 ml bulionu warzywnego, 100 ml mleka kokosowego, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 200 g ryżu, 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy), 1-2 jajka, 50 g bułki tartej, 50 g wiórków kokosowych, olej kokosowy do smażenia, czipsy kokosowe do dekoracji (ewentualnie). Czytaj więcej

  • Tort makaronowy

    Składniki na 6-8 porcji: 400 g makaronu bucatini lub cienkie rurki, 300 g pomidorków koktajlowych, 2-3 gałązki grubego szczypioru, 8 jajek, 200 ml mleka, 250 g serka ricotta lub trzykrotnie zmielonego twarogu, 80 g szynki długodojrzewającej, 3 łyżki masła, listki bazylii, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Zapiekanka gulaszowa

    Składniki na 6 porcji: 700 g mięsa wołowego, 1 cebula, 3 marchewki, 150 g pieczarek, 2 gałązki szczypioru, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 400 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki + 420 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 żółtko, olej, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Ryżowa zapiekanka z szynką

    Składniki na 6 porcji: 200 g ryżu średnioziarnistego, 200 g mrożonego groszku, 1 jajko, 150 ml mleka, 100 g sera żółtego, np. gouda, 8 plasterków szynki długodojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej, 25 g + 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Zapiekanka z purée ziemniaczanym

    Składniki na 4-5 porcji: 1 kg ziemniaków, 700 g pieczarek, 1 średnia cebula, 300 g kwaśnej śmietany 18 proc., 150 ml mleka, 100 g startego żółtego sera, np. gouda, ¼ szklanki śmietanki kremówki 30 proc., 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Chlebek bananowy

    Składniki na 12 porcji: 3-4 średnie banany (bardzo dojrzałe), 1 małe jabłko, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 120 g cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, po ½ łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika, 2 jajka, 6 dag orzechów, np. włoskich, 6 dag migdałów bez skórki. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia. Czytaj więcej

  • Makaron z sosem

    Składniki: makaron razowy, 15 dag szpinaku, sól, cebula , 2 ząbki posiekanego czosnku, 3 plastry szynki, 3 łyżki masła, pieprz, gałka muszkatołowa, śmietana, oliwa. Czytaj więcej

  • Kotlety wołowe z soją

    Składniki: 25 dag mielonej chudej wołowiny, sól, szklanka ugotowanej soi, marchewka, kawałek selera, 2 białka , cebula, bułka tarta, 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz, łyżka keczupu. Czytaj więcej

  • Golonka z jabłkami

    Składniki: 4 małe golonki wieprzowe z kością, por (biała część), 4 jabłka, kieliszek białego wytrawnego wina, 4 łyżki żubrówki , bulion, łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 2 listki laurowe , po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól. Czytaj więcej