Dania główne

  • Omlet z groszkiem, dynią i kurczakiem

    Składniki dla 4 osób: Omlet: 3 jajka • pół szklanki mleka • 5 łyżek mąki • płaska łyżeczka proszku do pieczenia • łyżka masła • sól • pieprz Warzywa: pół puszki groszku konserwowego • 30 dag dyni • 15 dag sera cheddar • 15 dag wędzonej piersi kurczaka • sól • grubo mielony pieprz • koperek do dekoracji Czytaj więcej

  • Miseczki z jajka i boczku

    Składniki dla 4 osób: 30 dag boczku wędzonego w cienkich plastrach • 8 jajek • pęczek szczypiorku • 4 zielone szparagi • łyżeczka masła klarowanego • sałata lub świeże zioła do dekoracji • słodka czerwona papryka • sól • pieprz Czytaj więcej

  • Pyszna zapiekanka

    Składniki na 4-5 porcji: 3 pory, 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo-wołowego, 1 strąk czerwonej papryki, 50 g czarnych oliwek, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki suszonej bazylii, 150 g kaszy kuskus, 500 g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 4 pomidory, olej, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Pieczony schab

    Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Zupa serowo-porowa

    Składniki na 4-5 porcji: 3 średnie pory, 4 duże ziemniaki, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 300 g serka topionego, np. śmietankowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka oleju, 100 g szynki gotowanej lub boczku, ½ pęczka szczypiorku l gałka muszkatołowa, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Buraczane muffinki

    Składniki na 16 sztuk: 50 dag buraków, 30 dag mąki orkiszowej typ 1000, 10 dag cukru trzcinowego, 3 jajka, po 10 dag masła i margaryny, 20 dag rodzynek, po 1 płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika Czytaj więcej

  • Babeczki szpinakowo-kokosowe

    Składniki na 12 sztuk: Czytaj więcej

  • Placki po meksykańsku z kukurydzą

    Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie gotowego puree ziemniaczanego, 10 dag chorizo (lub innej cienkiej suchej kiełbasy), 1 puszka kukurydzy z fasolą, 1/2 żółtej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 papryczki chili, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1 jajko, 3 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżka miękkiego masła + do formy, sól, biały pieprz, starta gałka muszkatołowa, suszona natka pietruszki Czytaj więcej

  • Placki z twarożkiem i rzodkiewkami

    Składniki na 4 porcje: 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 30 dag twarogu,1 pęczek rzodkiewek, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 mały jogurt, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka sody, sól, pieprz, cukier Czytaj więcej

  • Tradycyjne placki z grzybami

    Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki Czytaj więcej