Dania główne

  • Kotlety schabowe z piekarnika

    Składniki: 4 kotlety schabowe bez kości, 2 białka jaj, 1/4 szklanki tartej bułki, 1/4 szklanki otrąb pszennych, 5 łyżek jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu, sól, 2 łyżki musztardy miodowej, łyżka posiekanego szczypiorku , pieprz, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie. Czytaj więcej

  • Oszczędne leniwe pierogi

    Składniki: 40 dag chudego twarogu, mączny ziemniak, 5 białek, 10 dag mąki do posypania, 3 łyżki tartej bułki, cynamon, starta skórka z cytryny, sól. Czytaj więcej

  • Pizza neapolitańska z szynką drobiową

    Składniki: 35 dag mąki, 3 dag drożdży , sól, oliwa, kilka łyżek pasty pomidorowej , 2 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, oregano, 8 plasterków szynki drobiowej, 10 dag moz zarelli, 2 pomidory, cebula, papryka, 2 łyżki oliwek, łyżka kaparów, bazylia, pieprz. Czytaj więcej

  • Ryba w aromatycznej panierce

    Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona cebula, 3 ogórki kiszone, 4 filety rybne np. dorsz, jajko, mąka, bułka tarta, olej. Czytaj więcej

  • Kurczak z kalerosse

    Skład na 5 porcji: 500 g piersi kurczaka, 1,5 opakowania kalerosse, 330 ml śmietanki kremówki, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, szklanka warzywnego bulionu, sól i pieprz, olej. Czytaj więcej

  • Udka kurczaka w pomarańczach

    Skład na 6 porcji: ● 6 udek kurczaka ● 3 soczyste pomarańcze ● 3 ząbki czosnku ● słodka, ostra i wędzona papryka w proszku ● oliwa z oliwek ● łyżeczka płynnego miodu ● sól i pieprz do smaku. Czytaj więcej

  • Indyk z ananasem i ryżem

    Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety z piersi indyka ● pęczek dymki ● cebula ● ząbek czosnku ● 200 g ryżu basmati ● łyżeczka curry ● 200 ml mleka kokosowego ● papryczka chili ● ananasy w puszcze ● 10 g świeżego imbiru ● 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ● olej ● sól i pieprz do smaku. Czytaj więcej

  • Schabowe z jabłkami i porem

    Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety schabowe z kością ● po 400 g porów i jabłek ● 40 g masła ● 3 łyżki soku z cytryny ● po 125 ml soku jabłkowego i bulionu warzywnego ● 100 ml śmietany ● olej ● cebula ● pieprz, sól, cukier, suszony majeranek. Czytaj więcej

  • Zupa gulaszowa

    Składniki na 6 porcji: ■ pół kg mięsa wieprzowego ■ cebula ■ papryka ■ 3 ziemniaki ■ łyżka przecieru pomidorowego ■ 2 ogórki kon serwowe ■ litr bulionu ■ ognista mieszanka przypraw ■ sól ■ pieprz ■ olej. Czytaj więcej

  • Góralska kwaśnica

    Składniki na 6 porcji: ■ 80 dag kiszonej kapusty ■ 50 dag wędzonych żeberek ■ 30 dag wiejskiej kiełbasy ■ cebula ■ 2 ząbki czosnku ■ 6 ziemniaków ■ ziele angielskie ■ liście laurowe ■ sól ■ pieprz ■ olej. Czytaj więcej