Dania główne

  • Tradycyjne placki z grzybami

    Składniki na 6 porcji: 80 dag ziemniaków, 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych, 1 cebula, 1/2 szklanki bulionu, 5 dag sera żółtego, 2 jajka, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki Czytaj więcej

  • Naleśnikowa wieża po bolońsku

    Składniki na 6 porcji: 30 dag mąki, 3 jajka, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka oliwy, 50 dag mielonego mięsa, 16 plasterków szynki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 puszki krojonych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 łyżek wody, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki do dekoracji Czytaj więcej

  • Pulpety w grzybowym towarzystwie

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu na risotto, 3 szalotki, 5 łyżek oliwy, 3 dag suszonych grzybów, 150 ml bulionu, 200 ml białego wytrawnego wina, 6 pomidorów suszonych, 10 dag parmezanu, 2 łyżki mascarpone, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidor., 1 kromka pieczywa tost., 1 jajko, 3 gałązki tymianku Czytaj więcej

  • Pomidorowy frykas z panierowaną fetą

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag sera feta, po 3 dag masła i startego sera typu parmezan, 1/2 szkl. listków bazylli (połowa posiekana), 5 łyżek oleju, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki mąki, 1 jajko, 5 łyżek tartej bułki, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Pęczotto z pieczarkami

    Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy pęczak, 20 dag pieczarek, 2 marchewki, 1 por, 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, 10 dag startego sera typu parmezan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr bulionu, najlepiej grzybowego, sól, pieprz mielony, wiórki sera typu parmezan do posypania dania Czytaj więcej

  • Tajemnice pysznego domowego bulionu

    Esencjonalny, aromatyczny bulion to podstawa udanego risotto i kaszotto. Oto wskazówki, które ułatwią przygotowanie bulionu idealnego! Nie żałuj warzyw! Na 2 litry wody wykorzystaj 3 marchewki, 2 pietruszki, cały średni seler i duży por (też zieloną część). Nie zapomnij o cebuli (nieobranej i opalonej) oraz kilku suszonych grzybkach. Bulion mięsny ugotuj na drobiowej porcji rosołowej oraz kawałku wołowiny z kością (np. antrykocie). Zamiast dodawać przyprawę typu maggi Czytaj więcej

  • Śródziemnomorski kociołek

    Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki pesto, 1 łyżka masła klarowanego, 5 gałązek natki, sól, pieprz, chili Czytaj więcej

  • Jagła zapieczona z ratatouille

    Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego sera typu parmezan, 8 dag mascarpone, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 dag masła, 3 gałązki bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony qnatka do dekoracji Czytaj więcej

  • Ogórkowe łódeczki

    Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu do risotto, zielone ogórki, 20 dag bardzo małych pieczarek qgarść suszonych borowików, 10 gałązek tymianku, 4 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 5 dag parmezanu, 1 łyżka czerwonego pieprzu ziarnistego Czytaj więcej

  • Pyszne sosy do zapiekanki z kaszą

    Zapieczone kaszotto przygotowane według naszego pomysłu możesz podać z aromatycznym sosem na zimno. Oto smakowite połączenia, które zaskoczą domowników i gości! Czosnkowy. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego przypraw obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki), solą, pieprzem i sokiem z limonki. Dodaj pęczek posiekanej kolendry. Polej sosem ciepłą zapiekankę. Musztardowy. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami musztardy sarepskiej, łyżką soku z Czytaj więcej