5 przepisów na zdrowe dania z ryb

Zdjęcie

Curry rybno-warzywne /Smacznego
Curry rybno-warzywne
/Smacznego

Curry rybno-warzywne

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g brokułów
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 600 g filetu rybnego  (np. z łososia)
  • 200 g ryżu basmati
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • pęczek kolendry
 Przygotowanie:

Reklama

Brokuły podzielić na różyczki, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Filety pokroić w grubą kostkę.  Ryż gotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju, dodać pastę curry. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody, zagotować. Dodać brokuły, gotować 5 minut. Doprawić sosem sojowym i pieprzem. Dodać rybę i gotować 5 minut pod przykryciem. Kolendrę drobno pokroić. Curry

podawać z ryżem i kolendrą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 2350 kJ/561 kcal

 

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej