5 przepisów na zdrowe dania z ryb


Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Filet w ziołach z masłem cytrynowym

 Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 1 cytryna
  • 100 g masła
  • sól
  • różowy pieprz (brazylijski)
  • 2 ogórki sałatkowe
  • świeżo zmielony pieprz
  • pół pęczka koperku
  • 4 filety rybne (po 150 g np. dorsza i łososia)
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju
 Przygotowanie:

Zetrzeć skórkę z 1/3 cytryny. Masło, sól, pieprz brazylijski i skórkę z cytryny wyrobić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Masę nałożyć na papier do pieczenia, zrolować tak, aby powstał wałeczek o średnicy 2,5 cm i wstawić do lodówki. 2/3 cytryny pokroić w cienkie plasterki, poprzekrawać je na pół. Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowę drobno posiekanego koperku. 4 kawałki folii aluminiowej

posmarować olejem i ułożyć na nich filety doprawione solą i pieprzem i obłożone półplasterkami cytryny. Natkę pietruszki, kolendrę i pozostały koperek drobno pokroić i wymieszać, posypać nimi rybę. Folię zawinąć. Ryby zapiekać na grillu lub w piekarniku przez 8-12 minut. Sałatkę z ogórków doprawić oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Masło wyjąć z lodówki i pokroić w plasterki. Filety podawać w folii z masłem cytrynowym i sałatką ogórkową. Posypać kolendrą.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal


Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej