Aksamitny dżem z dyni

Składniki: 2 i pół kg dyni, 80 dag cukru, sok z 3 cytryn, 3 galaretki owocowe (dowolny smak).

Dynię obierz, wytnij środek z pestkami. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem, zamieszaj, odstaw na noc w chłodne miejsce.

Reklama

Miąższ dyniowy gotuj 30 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryn i suche galaretki, dokładnie wymieszaj.

Gorącym dżemem napełnij słoiki. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem na 10 minut.

Przepis przysłała Agata Gierula z Dąbrówki Starzeńskiej

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej