Aksamitny dżem z dyni

Składniki: 2 i pół kg dyni, 80 dag cukru, sok z 3 cytryn, 3 galaretki owocowe (dowolny smak).

Dynię obierz, wytnij środek z pestkami. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem, zamieszaj, odstaw na noc w chłodne miejsce.

Reklama

Miąższ dyniowy gotuj 30 minut. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryn i suche galaretki, dokładnie wymieszaj.

Gorącym dżemem napełnij słoiki. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem na 10 minut.

Przepis przysłała Agata Gierula z Dąbrówki Starzeńskiej

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej