Aromatyczna kaczka z gruszką

Składniki: 4 udka kaczki, 2 jędrne gruszki, czubata łyżka masła, szczypta cynamonu; Marynata: 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki cukru łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach, sól, pieprz, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

Aromatyczne udka z gruszką Przygotowanie ok. 120 minut • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 7 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

Przygotowanie: Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu winnego, cukru, musztardy, kminu rzymskiego i oliwy. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż zamarynowane udka w brytfance i piecz, aż skórka przybierze złocistobrązowy kolor, a mięso będzie miękkie – około 100 minut.

Gruszki umyj, osusz, pokrój wzdłuż na ćwiartki, ostrożnie usuń gniazda nasienne. Na patelni rozpuść masło, dodaj cynamon i lekko obsmaż w nim pokrojone gruszki. Do sosu pieczeniowego dodaj dżem porzeczkowy i przesmaż, mieszając. Udka podawaj obłożone gruszkami i polane sosem porzeczkowym. Świetnie pasują do nich małe miękkie kluseczki oraz ryż jaśminowy na sypko.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej