Azjatyckie roladki

Składniki: po 1 małej czerwonej i żółtej papryce, 8 plasterków schabu bez kości (po ok. 15 dag każdy), olej do smażenia roladek; Na marynatę: 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu winnego (a jeszcze lepiej ryżowego), 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki chili w proszku

Zdjęcie

Azjatyckie roladki /123/RF PICSEL
Azjatyckie roladki
/123/RF PICSEL

1. Schab opłucz, osusz, rozbij. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty.

2. Kotlety posmaruj marynatą. Ułóż w miseczce. Przykryj kawałkiem folii i wstaw do lodówki na 2 godziny. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, osusz i pokrój w paseczki.

Reklama

3. Zamarynowane plastry schabu ułóż na deseczce. Rozłóż na nich paseczki papryki. Całość zwiń (ew. zepnij wykałaczkami). Na dużej patelni rozgrzej 3–4 łyżki oleju. Włóż roladki. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Podlej wodą. Potem zmniejsz płomień i duś ok. 20 min. Podawaj np. z ryżem oraz surówką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej