Babeczki z chrupiącym boczkiem i parmezanem

● 250 g boczku lub bekonu ● cebula ● 375 g mąki ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ● szczypta soli ● 30 g sera parmezan (lub innego podobnego) ●łyżka świeżego rozmarynu ● 2 jajka ● 250 ml mleka ● 125 g stopionego masła.

Zdjęcie

Babeczki z boczkiem i parmezanem /123/RF PICSEL
Babeczki z boczkiem i parmezanem
/123/RF PICSEL

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na suchej patelni na miękkie, ale zezłocone skwareczki. Dodaj posiekaną cebulkę, podsmaż razem.

2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, boczek z cebulką, drobno starty parmezan i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj.

Reklama

3. W drugiej misce połącz jajka z mlekiem. Wlej do miski z mąką i jednocześnie wlej stopione, ale schłodzone masło. Wymieszaj.

4. Nakładaj ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości (babeczki urosną). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 20 minut, aż patyczek (wykałaczka lub szpadka szaszłykowa) wbijany w babeczkę będzie suchy i czysty. Podaj ciepłe (ale nie gorące).

3-4 PORCJE (12 szt.) przygotowanie 25 min, PIECZENIE 20 min, porcja: 450 kcal, CENA: 3,90-5 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Ciasto: • pół kg mąki • 1,5 szkl. ciepłej wody • jajko • szczypta soli. Farsz: • pół kg ugotowanej czerwonej soczewicy • 3 ugotowane ziemniaki • jajko ugotowane na twardo • 2 łyżki masła •... więcej