Babeczki z kurkami

Składniki na 4 porcje: ●op. ciasta francuskiego ●20 dag kurek (mogą być również inne grzyby, np. pieczarki) ●roztrzepane jajko ●mała cebula ●2 łyżki masła ●łyżka mąki ●niepełna szklanka śmietany do zup 18 proc. ●sól ●pieprz

Przygotowanie: Z ciasta wytnij szklanką krążki, po 4 na babeczkę. W 3 mniejszą foremką wytnij środki, czwarty będzie dnem babeczki.

Reklama

Połącz 4 krążki, smarując jajkiem. Nakłuj dna babeczek, ułóż na papierze do pieczenia i piecz w 200°C, aż się zezłocą (15 min).

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj kurki i podsmaż. Do śmietany dodaj mąkę i wlej do grzybów, mieszając. Dopraw. Gotowy farsz lekko ostudź. Upieczone babeczki napełnij grzybowym nadzieniem i podaj (na ciepło lub na zimno).

Jogurt roztrzep starannie z maślanką. Zetrzyj umyty, ale nieobrany ogórek oraz rzodkiewki. Ogórek odciśnij.

Oba warzywa dodaj do jogurtu z maślanką. Dołóż posiekaną rukolę oraz 2-3 łyżki kiełków (resztę odłóż do dekoracji).

Dodaj wypestkowane pokrojone w kosteczkę pomidory. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.

Zupę mocno schłodź. Przed podaniem posyp ją w miseczkach resztą kiełków oraz całymi listkami rukoli.o mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojoną w  drobniutką kosteczkę paprykę oraz sól i  pieprz do  smaku.

Wbij do masy jajko, dolej 2-–3 łyżki wody. Wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotlety małe frykadelki. Usmaż je na gorącym oleju: Układaj je na tacce na aluminiowej blaszce do grilla (posmarowanej olejem). Ułóż na grillu i smaż obracając około 15 minut (lub usmaż na patelni na większej ilości rozgrzanego oleju).

W tym czasie smażenia zrób też sos: jogurt wymieszaj z  majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry.

Sos: Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Posyp płatkami papryki. Sos podawaj do kotlecików frykadelków. Danie serwuj z pieczywem .

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej