Babeczki z tortilli z wieprzowiną, kukurydzą i pomidorami

Składniki: 600 g wieprzowiny pokrojonej na małe kawałki • 2 łyżeczki przyprawy kajeńskiej • łyżka suszonej kolendry • szklanka kukurydzy • 2 szklanki białej i czerwonej fasoli (wcześniej namoczonej i ugotowanej) • 400 g pokrojonych w kostkę pomidorów • łyżka posiekanej papryczki jalapenos (bez pestek) • 6 tortilli • 1/4 szklanki świeżej posiekanej kolendry • awokado • limonka.

1. Wymieszaj w garnku kawałki wieprzowiny z suszoną kolendrą i przyprawą kajeńską. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

2. W mniejszym garnku wymieszaj fasolę, pomidory i papryczkę jalapenos. Dodaj do mięsa, wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 2 godziny. Dodaj kukurydzę w połowie pieczenia.

Reklama

3. Przygotuj muffiny z tortlilli. Placek zwilż wodą i w formie do babeczek ułóż tortillę, kształtując babeczkę. Do każdej nałóż mięso z warzywami, zapiekaj 15 minut. Po wyjęciu posyp świeżą kolendrą. Podawaj z salsą z awokado i ćwiartkami limonki do pokropienia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej