Barszcz kresowy na zakwasie

Składniki na 6 porcji: Do zakwasu (nastaw 2 dni wcześniej): 2 buraki czerwone, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 kromka żytniego chleba Do barszczu: 40 dag wołowiny na rosół, 2 buraki czerwone, 1 jabłko, 1/2 pęczka włoszczyzny, 6 łyżek gęstej śmietany, 3 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, cukier, majeranek

Przygotuj zakwas: 2 buraki obierz, potnij w plastry. Włóż je do szklanego naczynia. Dodaj przyprawy i chleb. Zalej 3 szkl. wody i odstaw na 2 do 3 dni. Przecedź. 2Wołowinę zalej 4 szkl. wody.

Reklama

Dodaj listek i ziele, zagotuj. Usuń pianę z powierzchni wywaru. Gotuj jeszcze godzinę. Wywar przecedź, mięso potnij na kawałeczki.

Buraki na barszcz, jabłko i włoszczyznę obierz, oczyść, drobno potnij. Zalej wywarem. Gotuj 30 minut. Pod koniec dodaj 2 szkl. zakwasu, mięso i posiekany czosnek.

Przypraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Rozlej do talerzy, udekoruj śmietaną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej