Barszcz ukraiński

Składniki na 4-5 porcji: 20 dag  białej fasoli, 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 50 dag buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, ćwiartka kapusty włoskiej lub białej, 1 cebula, 2 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 średnie ziemniaki, 2 łyżki octu winnego, 10 dag koncentratu pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz, 3-4 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Przygotowanie:

Reklama

1. Fasolę opłucz, zalej wodą i  odstaw na min. 12 godz. Buraki umyj i ugotuj  lub upiecz do miękkości. Potem wystudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj. Cebulę drobno posiekaj.

2. Z fasoli odlej wodę, zalej bulionem i gotuj do miękkości (40-50 min). Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz starte warzywa Smaż ok. 5 min. Następnie dodaj buraki, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki cukru i ocet winny. Wymieszaj i smaż kolejne 5 min.

3. Gdy fasola będzie już miękka, dodaj do niej ziemniaki oraz 1 łyżeczkę soli. Gotuj ok. 10 min aż ziemniaki będą półtwarde. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, przesmażone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ewentualnie wodę (tyle, by zupa nadal była gęsta). Gotuj na małym ogniu 5-10 min.

Na koniec zupę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dodaj koperek lub natkę.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 280 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej