Bawarska zapiekanka ze szpeclami

Składniki na 8 porcji. Na szpecle: 50 dag mąki, 200 ml mleka, 250 ml wody, 5 jajek, sól Oraz: 25 dag podwędzanej kiełbasy, 80 dag schabu, 2 cebule, 1 pęczek dymek, 50–60 dag kwaszonej kapusty, 8 jajek, 400 ml mleka, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól pieprz, tłuszcz do formy, posiekana natka.

1. Składnik na szpecle wymieszaj mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Zagotuj ok. 5 litrów posolonej wody.

Reklama

Na garnku postaw durszlak. Ciasto porcjami przelewaj przez durszlak, mieszając je łyżką. Dzięki temu łatwo uformujesz kluseczki. Szpecle zamieszaj, gotuj, aż wypłyną. Odcedź je, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz.

2. Kiełbasę i schab pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Kapustę osącz. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim schab i wędzonkę.

Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Dołóż kapustę i dymki. Duś 5 minut. Wymieszaj ze szpeclami, mięsem i kiełbasą. Przełóż do natłuszczonej formy.

3. Jajka wymieszaj z mlekiem. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Polej tym wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 690 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej