Bigos staropolski z jabłkami

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg schabu, pół kg białej kapusty, pół kg różnych wędlin, 3 jabłka, 5 suszonych grzybków, garść suszonych śliwek, cebula, szklanka czerwonego wytrawnego wina, majeranek, rozmaryn, jałowiec, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, olej.

Grzyby namocz. Ugotuj, pokrój. Śliwki namocz. Osącz, pokrój.

Reklama

Kapustę białą poszatkuj. Włóż do rondla, dodaj kapustę kiszoną, wlej szklankę wody, ugotuj.

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Mięso i wędliny drobno pokrój, dodaj do kapusty.

Dodaj grzyby, śliwki, cebulę i starte jabłka, wymieszaj. Wsyp przyprawy, wlej wino. Gotuj 40 min na małym ogniu. Przypraw.

Przepis przysłała Marta Sztabińska z Grajewa

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej