Bigos z dynią

Półtora kg dyni, półtora kg białej kapusty, 3 marchewki, 4 cebule, półtora kg dowolnego mięsa, słoik koncentratu pomidoro wego, pół szklanki oliwy, pół butelki wytrawnego czerwonego wina (może być też woda lub bulion), łyżka cukru, sól, curry, bazylia, pół op. suszonych śliwek, pęczek koperku.

1 Kapustę oczyść, poszatkuj. Dynię i marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój na cienkie plasterki. Mięso pokrój w niedużą kostkę.

2 Do garnka wlej oliwę i wino, włóż mięso, warzywa, śliwki i koncentrat. Dodaj posiekany koperek, cukier, posyp solą, curry i bazylią. Wymieszaj, przykryj, duś godzinę.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej