Bitki cielęce zawijane z miodem i śliwkami

Składniki: 60 dag polędwicy cielęcej, pół szklanki oliwy z oliwek, 10 dag miodu, 15 dag sera, gałązka świeżej szałwii, pół szklanki czerwonego wina, suszona papryczka chili , 20 dag suszonych śliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Oczyść cielęcinę, opłucz i osusz serwetką papierową. Pokrój na 8 kawałków, posól, popieprz i lekko rozbij ręką. Suszone śliwki bez pestek namocz w ciepłej wodzie, odstaw na 15 minut, a następnie odsącz na sitku.

Reklama

Rozgrzej olej na patelni i powoli obsmaż bitki ze wszystkich stron do przyrumienienia. Zwiń roladki, a w środek włóż po 2 śliwki. Następnie przełóż je do brytfanny, posmaruj miodem, a na każdej połóż kawałek sera i listek szałwii.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 °C. Do wypieczonego sosu na patelni dodaj wino, pozostały miód i roztłuczoną papryczkę chili. Gotuj, aż połowa wyparuje. Pod koniec dopraw solą. Zapieczone bitki podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej