Bitki zapiekane pod gorgonzolą

Składniki na 4 porcje: 2 czerwone cebule, 4 gruszki, olej, 600 g wołowiny na kotlety bez kości, sól, pieprz, 2 gałązki rozmarynu, 150 ml śmietany, 250 g gorgonzoli.

1 Cebule i gruszki obrać, pokroić w ósemki, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z gruszkami. Kiedy zaczną się karmelizować, patelnię zdjąć z ognia. Mięso oczyścić, pokroić w grubsze plastry. Lekko je rozbić, oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na oleju z patelni. Poprószyć pieprzem, wymieszać z cebulą i gruszkami, dołożyć gałązki rozmarynu.

2 Przełożyć do brytfanki. Zalać śmietaną, posypać pokruszoną gorgonzolą (innym serem pleśniowym, np. lazurem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Reklama

Piec około 10 minut – do przyrumienienia mięsa i aż ser się rozpuści. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej