Bitki zapiekane pod gorgonzolą

Składniki na 4 porcje: 2 czerwone cebule, 4 gruszki, olej, 600 g wołowiny na kotlety bez kości, sól, pieprz, 2 gałązki rozmarynu, 150 ml śmietany, 250 g gorgonzoli.

1 Cebule i gruszki obrać, pokroić w ósemki, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z gruszkami. Kiedy zaczną się karmelizować, patelnię zdjąć z ognia. Mięso oczyścić, pokroić w grubsze plastry. Lekko je rozbić, oprószyć solą i obsmażyć z obu stron na oleju z patelni. Poprószyć pieprzem, wymieszać z cebulą i gruszkami, dołożyć gałązki rozmarynu.

2 Przełożyć do brytfanki. Zalać śmietaną, posypać pokruszoną gorgonzolą (innym serem pleśniowym, np. lazurem). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

Reklama

Piec około 10 minut – do przyrumienienia mięsa i aż ser się rozpuści. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej