Boczek z kaszą gryczaną

Składniki: 10 dag kaszy gryczanej,1 kg chudego, grubszego boczku wieprzowego (bez skóry), 30 dag filetu z kurczaka, 15 dag suszonych śliwek, jajko, cebula, 3 łyżki bułki tartej, łyżka suszonej cebuli, łyżka słodkiej papryki, ząbek czosnku, 2 łyżki majeranku, łyżka przyprawy do grilla, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 110 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 1,30 zł • Przepis na 10-12 porcji

1. Boczek myję, przecinam w poprzek na pół, lecz nie do końca, tak by otrzymać jeden płat (za gruby rozbijam). Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z solą, pieprzem, przyprawą do grilla, majerankiem, słodką papryką, suszoną cebulą.

Reklama

Nacieram tą mieszanką boczek, wstawiam na 2 godz. do lodówki.

2. Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie, studzę.

3. Filet, śliwki, cebulę i kaszę mielę, dodaję jajko, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem. Wyrabiam.

4. Na boczku rozkładam farsz, zwijam roladę, obwiązuję sznurkiem. Roladę piekę w worku foliowym ok. 80 min w temp. 190°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej