Boczniaki i pomidory

Składniki na 4-6 porcji: 1 główka sałaty, 1 średnia cebula , 50 dag boczniaków, 20 dag żółtych pomidorów, 1/2 słoika suszonych pomidorów, 2 łyżki mąki, 2 jajka, 4 łyżki bułki tartej, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz kolorowy świeżo mielony, 1 łyżka soku z cytryny, oliwa.

Reklama

Przygotowanie: ok. 45 minut

1. Boczniaki umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać osolonym wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić, wystudzić. Sałatę dokładnie umyć, często zmieniając wodę, osuszyć, usunąć podgniłe listki, porwać (nie kroić!) na małe kawałki.

2. Żółte pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Przygotować sos: 3 łyżki zalewy wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem kolorowym. Na półmisku rozłożyć sałatę i pomidory.

3. Jajka rozbić, roztrzepać, dodać sól i pieprz. Boczniaki obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie, osączyć z nadmiaru tłuszczu, dodać do sałatki, polać sosem, posypać siekaną natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej