Bogracz siostry Anastazji

Składniki dla 4 osób: 1/2 kg mięsa wołowego 2 cebule • 20 dag pieczarek 2 jajka • 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki przecieru pomidorowego vegeta • papryka w proszku tłuszcz • sól • pieprz

1. Mięso wołowe pokroić w paseczki, posolić. Cebulę pokroić w kostkę i chwilę smażyć na tłuszczu razem z mięsem. Podlać wodą lub rosołem, dusić. Pieczarki pokroić i udusić z drugą cebulą. Z jajek i mąki pszennej zarobić ciasto na lane kluski i osobno ugotować.

Reklama

2. Usmażone mięso, pieczarki i lane kluski połączyć, dodać wody lub rosołu (w zależności od potrzeby), przecier pomidorowy, przyprawy i doprawić na ostro. Można zagęścić śmietaną i mąką.

Przepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. „153 przetwory i dania mięsne dań siostry Anastazji”

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej