Botwinka z jajkiem

Składniki: 20 dag cielęciny, sól, cebula, pęczek botwinki, pietruszka, kawałek selera, łyżka koncentratu buraczanego, łyżka mąki, pół szklanki kwaśnej śmietany, natka pietruszki do dekoracji, sok wyciśnięty z cytryny, cukier, pieprz, 2 jajka.

Warzywa obierz i razem z mięsem pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i gotuj 45 minut. Botwinkę z buraczkami opłucz, pokrój i dodaj do wywaru. Gotuj około 10 minut.

Śmietanę wymieszaj z mąką i łyżką koncentratu, wlej do zupy i zagotuj. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem.

Reklama

Gotową zupę rozlej do talerzy. Do każdego włóż po dwie cząstki jajka. Przed podaniem barszcz posyp posiekaną natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej