Brzoskwiniówka dla zdrowotności

 1 kg brzoskwiń  1 l wódki  500 ml spirytusu  250 g cukru

Reklama

Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki i po- krój na ćwiartki. Zalej w słoiku alkoholem, zasyp cukrem i odstaw w słoneczne miejsce na cztery tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Po miesiącu nalewkę przefiltruj i prze lej do wyparzonych butelek. Nalewka brzoskwiniowa powinna dojrzewać jeszcze około pół roku. Dopiero po tym czasie nabierze najładniejszego koloru i odpowiedniego aromatu.

Przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Owoców nie wyrzucaj. Możesz je wykorzystać do deserów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej