Brzoskwiniówka dla zdrowotności

 1 kg brzoskwiń  1 l wódki  500 ml spirytusu  250 g cukru

Reklama

Brzoskwinie umyj, wyjmij pestki i po- krój na ćwiartki. Zalej w słoiku alkoholem, zasyp cukrem i odstaw w słoneczne miejsce na cztery tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił.

Po miesiącu nalewkę przefiltruj i prze lej do wyparzonych butelek. Nalewka brzoskwiniowa powinna dojrzewać jeszcze około pół roku. Dopiero po tym czasie nabierze najładniejszego koloru i odpowiedniego aromatu.

Przechowuj ją w ciemnym i chłodnym miejscu. Owoców nie wyrzucaj. Możesz je wykorzystać do deserów.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej