Budyń z cukinią na ostro

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 średnie cukinie, 1 czerstwa bułka, 3 jajka, 100 ml mleka do namoczenia bułki, 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz do formy.

Zdjęcie

Budyń z cukinią na ostro /123/RF PICSEL
Budyń z cukinią na ostro
/123/RF PICSEL

1 Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 25 minut w lekko posolonej wodzie. Bułkę namocz w mleku. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.

2 Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, jeszcze ciepłe utrzyj na gładko. Następnie wymieszaj z odciśniętą bułką, mąką oraz żółtkami. Masę zmiksuj blenderem. Dołóż startą cukinię. Przypraw na ostro solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy ziemniaczanej.

Reklama

Formę żaroodporną posmaruj tłuszczem i ewen. oprósz mąką.

3 Na spodzie formy rozłóż ciasto ziemniaczane. Wierzch wygładź. Budyń wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 45 minut. Podawaj z gorącymi sosami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej