Bufet kanapkowy

Składniki na 6 porcji: 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk zielonej papryki, 2 dymki ze szczypiorkiem, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki orzechów włoskich , 2 łyżki majonezu, słodka papryka, 25 dag żółtego sera typu gouda, po 6 kromek jasnego i ciemnego pieczywa tostowego.

1 Kolorowe papryki opłucz, osusz i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ drobno posiekaj. Dymki oczyść starannie, poszatkuj razem ze szczypiorkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Poszatkuj ostrym nożem połowę orzechów.

2 Do miski włóż majonez. Wsyp wszystkie przygotowane składniki. Dodaj starty na tarce żółty ser, wymieszaj. Powstałą pastę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką.

Reklama

3 Pieczywo tostowe pokrój na trójkąty, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do temp. 210 st. Rumiane tosty ułóż na talerzu. Nakładaj na nie porcje pikantnej pasty serowej. Dekoruj kanapki resztą orzechów.

czas ok. 25 min; porcja – 320 kcal cena 2,70 zł

Pasta z majerankiem

Bazą do jej przygotowania również jest żółty ser. Zetrzyj go na tarce o małych oczkach, połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kilkoma łyżkami majonezu oraz suszonym majerankiem. Odstaw na kilkadziesiąt minut, aby majeranek zwilgotniał. Dopraw solą oraz pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej