Bułeczki z jaglanym nadzieniem

Składniki ● 1 szkl. kaszy jaglanej ● sól ● masło ● 10 dag twarogu ● cebula ● 2 dag drożdży ● 3 szkl. mąki ● 210 ml mleka ● 2 jajka ● cukier, pieprz, olej. Przygotowanie 120 min ✔ Porcja 230 kcal ✔ Przepis na 18 bułeczek.

1 Kaszę płuczę, wrzucam na osolony wrzątek (2 szklanki). Gotuję pod przykryciem 15 min. Zdejmuję z ognia, dodaję łyżkę masła i odstawiam na 10 minut. Ciepłą kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz poszatkowaną i przesmażoną na łyżce oleju cebulą. Farsz doprawiam solą i pieprzem.

2 Drożdże ucieram z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i łyżką mleka. Odstawiam na 10 min. Rozpuszczam 3 łyżki masła. Łączę z resztą mąki i mleka, jajkami, wyrośniętym zaczynem i szczyptą soli. Wyrabiam ciasto, odstawiam na godzinę.

Reklama

3 Z wyrośniętego ciasta formuję 18 kulek. Rozpłaszczam je, nakładam farsz, zlepiam bułeczki. Układam je na blasze. Piekę w 180 st. 30 min.

Renata Pawłowska z Chojnic

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej