Buraczane szarpańce z pieczarkami

Składniki na 6 porcji: Zakupy podstawowe: 1 duża pierś z kurczaka, 1 duży burak ćwikłowy, 5 pieczarek, 5 dag sera żółtego, 1/2 czerwonej papryki, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia przyprawy: po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: czarnego pieprzu mielonego, jarzynki, suszonej bazylii oraz ziół prowansalskich, opcjonalnie szczypta soli do smaku.

Reklama

1 Filet z kurczaka myję pod zimną bieżącą wodą, ew. oczyszczam z białych błonek i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie kroję mięso w dość drobną kosteczkę.

2 Burak obieram cieniutko, płuczę. Pieczarki oczyszczam, pocierając wilgotnym ręcznikiem papierowym. Oba składniki ścieram na tarce o dużych otworkach.

3 Paprykę opłukuję, osuszam i kroję w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieram natomiast na tarce o małych otworkach. Mięso łączę z burakiem, pieczarkami oraz papryką i żółtym serem. Do składników wbijam jajko, dodaję mąkę i przyprawy. Mieszam.

4 Przygotowaną masę nabieram dużą łyżką i kładę na rozgrzany na patelni tłuszcz, formując zgrabne kotleciki. Smażę na małym ogniu z obu stron. Osączam na papierowym ręczniku.

Joanna Tokarz z Ptaszkowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej