Camembert po hawajsku

5 dag sałaty masłowej, 1 mała szalotka, 1 łyżka białego octu winnego, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 jajko, 3 dag mąki, 3 dag bułki tartej, 1 okrągły serek camembert, 3-4 łyżki oleju, 1 plaster ananasa, 1 plaster gotowanej szynki.

Reklama

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 20 minut

1 Sałatę porwać na kawałki. Szalotkę obrać, posiekać. Ocet winny utrzeć z solą i pieprzem. Dolać oliwę i ubijać trzepaczką na sos. Wymieszać go z szalotką.

2 Jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem z odrobiną pieprzu. Na drugim talerzu wymieszać mąkę z bułką tartą. Camembert maczać najpierw w jajku, potem panierować w bułce z mąką. Kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz. Przykryć plastrem ananasa i plasterkiem szynki. Sałatę polać dresingiem.

3 Camembert serwować z sałatką i, kto woli, z konfiturą żurawinową lub borówkową do mięs (ze słoika).

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej