Cannelloni w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu cannelloni, 1 duży brokuł, 400 ml śmietany 30%, 1-2 średnie cebule, 4 łyżki oliwy, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, świeża bazylia.

1. Cannelloni obgotować, przestudzić. Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki, wrzucić na 2-3 minuty na osolony wrzątek. Odcedzić, zalać zimną wodą.

Reklama

Na połowie oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać śmietanę i gotować, aż się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Połowę sosu śmietanowego wymieszać z brokułami. Nadziać farszem cannelloni, bardzo lekko obsmażyć na pozostałym oleju. Wyłożyć na talerze, polać resztą sosu, udekorować listkami bazylii.

Nasza rada

Smak tej potrawy można urozmaicić, posypując ją uprażonymi orzeszkami ziemnymi albo pokruszonym serem feta.

Przygotowanie: ok. 25 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej