Cannelloni z dynią

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag dyni, 25 dag makaronu cannelloni, 25 dag szpinaku, 3 łyżki masła, 5 dag orzechów laskowych, 2 żółtka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 20 dag parmezanu i sera ricotta, 1 paczka fixu do spaghetti 4 sery, 400 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama

1. Dynię oczyścić, zetrzeć na tarce. Szpinak umyć, osuszyć, rozdrobnić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać dynię, szpinak, posiekane orzechy. Przesmażyć razem, lekko wystudzić, wymieszać z ricottą, połową parmezanu i żółtkami, doprawić solą, pieprzem i gałką.

2. Rurki cannelloni nadziać masą, układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, zalać podgrzanym mlekiem wymieszanym z fiksem. Piec pod przykryciem 45 min w 180ºC (na 10 min przed końcem posypać resztą sera i odkryć).

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej