Cannelloni z wołowiną

Składniki: po 2 cebule i ząbki czosnku, po łyżce masła i koncentratu pomidorowego, 1/2 kg mielonej wołowiny, 15 dag żółtego sera, 1 opakowanie makaronu cannellonI, 40 dag pomidorów z puszki, sól, pieprz, olej, świeża bazylia do dekoracji.

Zdjęcie

Canelloni z wołowiną /123/RF PICSEL
Canelloni z wołowiną
/123/RF PICSEL

1. Cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondlu na łyżce oleju zeszklij połowę cebuli i czosnek. Mięso przesmaż na suchej patelni i przełóż do rondla z cebulą. Dodaj koncentrat. Przypraw solą i pieprzem. Duś ok. 10 min, ostudź.

2. Dodaj połowę startego sera. Farszem nadziewaj surowe cannelloni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż przygotowany makaron.

Reklama

3. Na łyżce oleju przesmaż resztę cebuli. Dodaj posiekane pomidory z zalewą. Duś 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Polej cannelloni, posyp resztą startego sera. Zapiekaj 45 min w temp. 200 st. Ozdób bazylią.

Czas ok. 90 min; porcja – 450 kcal, cena 3,60 zł.

Mielone mięso drobiowe szybko się psuje i nie powinno się go w ogóle przechowywać. Wołowinę i wieprzowinę można trzymać w lodówce do dwóch dni. Przydatność do spożycia wydłuża mrożenie. Mielone wołowe i wieprzowe mięso trzymaj w zamrażarce maksymalnie 3 miesiące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej