Cebulaki z łososiem

Składniki na 3-4 porcje: 20 dag ryżu, 2 cebule, 2 łyżki maślanki, 3 żółtka, 2-3 łyżki bułki tartej, szczypta soli, pieprz, olej do smażenia; dodatkowo: 15 dag wędzonego łososia, 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany, kilka kropel soku z cytryny, sól, zielona sałata i natka pietruszki do dekoracji.

Zdjęcie

Cebulaki z łososiem /123/RF PICSEL
Cebulaki z łososiem
/123/RF PICSEL

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zalej ją wrzątkiem i odcedź na sitku. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Dodaj maślankę, żółtka i tyle bułki tartej, by powstała gęsta masa. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj.

2. Z masy uformuj placuszki. Rozgrzej olej na patelni. Smaż placki z każdej strony na rumiano. Usmażone trzymaj w ogrzanym piekarniku, przykryte folią aluminiową.

Reklama

3. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny i solą do smaku. Sałatę i natkę umyj i osusz. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Placuszki posmaruj sosem. Na talerzu układaj piramidki z trzech placuszków, przełożonych łososiem. Podawaj ozdobione sałatą i natką pietruszki.

Pyszne dodatki do placuszków

Do masy na placki możesz dołożyć różne składniki, które urozmaicą danie, a z podstawowego przepisu wyczarujesz niewielkim nakładem nową potrawę.

•Wędliny i mięso pokrój drobniutko i wrzuć do masy. Możesz dodać też pokrojone mięso z rosołu lub z pieczeni. Dobrze sprawdzą się też parówki lub kiełbasa pokrojone w małą kosteczkę.

•W wersji wegetariańskiej zastąp mięso pokrojonym tofu lub posiekanymi orzeszkami, np. ziemnymi.

•Ryż możesz zastąpić ugotowaną kaszą gryczaną lub pęczakiem. Dopraw go majerankiem lub chili.

•Dodaj do masy winne jabłko, starte na małych oczkach, a danie będzie bardziej wytrawne.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej