Cebularze z żółtym serem

Przygotowałem je ze względu na cebulę, bo uwielbiam ją pod każdą postacią. Przepis przysłał Mateusz Rosadziński z Poznania.

Ciasto: 5 dag drożdży świeżych, szklanka ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru, 40 dag mąki pełnoziarnistej, pół łyżeczki soli, żółtko, 4 łyżki oleju.

Farsz: 5 dużych cebul, 3 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 12-proc., łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, gałka muszkatołowa, majeranek, pieprz.

Reklama

Ponadto: 20 dag startego sera żółtego, siemię lniane (ok. 2 łyżek), 3 łyżki mleka.

1. Ciasto: drożdże pokrusz. Dodaj cukier i ciepłe mleko, odstaw na 10 min. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, drożdże, sól i olej, wyrób. Odstaw na godz.

2. Farsz: cebule obierz, pokrój w piórka, zeszklij na maśle. Podlej wodą, duś, aż odparuje, ostudź. Dodaj śmietanę, cukier i sól, wymieszaj, przypraw gałką, majerankiem i pieprzem.

3. Ciasto podziel na 12 kulek. Uformuj placuszki, ułóż na bla- szce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia, denkiem szklanki zrób na środku zagłębienie.

Napełnij farszem, posyp startym serem. Brzegi posmaruj mlekiem, posyp siemieniem lnianym. Piecz 20-25 minut w 200°C.

Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej