Cebulowe udka na ryżu

Składniki: 2 szklanki ryżu, 4 udka kurczaka, 3 łyżeczki jarzynki, pół kostki margaryny, pół łyżeczki pieprzu, 4 łyżeczki keczupu, 4 ząbki czosnku, 3 cebule, 2 łyżeczki słodkiej papryki.

Zdjęcie

Pan Tomek przyprawia udka /MIPMEDIA.PL
Pan Tomek przyprawia udka
/MIPMEDIA.PL

Zdjęcie

/MIPMEDIA.PL
/MIPMEDIA.PL

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Cztery szklanki wody wlej do rondla. Dodaj cebule i czosnek, wsyp jarzynkę, pieprz i słodką paprykę. Dodaj margarynę i keczup. Gotuj, mieszając, ok. 5 min.

Udka umyj, osusz. Ryż opłucz, wsyp do naczynia żaroodpornego. Zalej wywarem cebulowym, ułóż udka, lekko wciśnij. Przykryj, piecz ok. 60 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, aby udka się zrumieniły.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej